U Hrvatskoj uhićen Pero Vincetić Konj zbog zločina u Orašju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužiteljstvo BiH informirano je o uhićenju Pere Vincetića (1968.) zvanog Konj, koji se koristio imenom Marco Vidovic. Radi se o predmetu realiziranom u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, u kojoj je potrporu dao i tužitelj pri MRMKS, Serge Brammertz.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, informirano je da je na području Osiječko-baranjske županije lišen slobode osumnjičeni Pero Vincetić zv.”Konj” rođen 1968. godine, (koristi se i identitetom Marco Vidovic), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

U okviru regionalne suradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, iz Tužiteljstva BiH su sukladno Protokolu o suradnji, kolegama u DORH, ranije predati dokazi za kazneno gonjenje navedenog osumnjičenog koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i prema operativnim podacima, nalazi se na području Republike Hrvatske.

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tijekom 1992. i 1993. godine.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba, priopćeno je.

Samog Vincetića pronačla je 2019. reporterka ‘Provjerenog’, a on je sam kazao da je kazao da je dostupan .

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.