Od posljedica korona virusa preminuo general Miljenko Mića Lasić

Pinterest LinkedIn Tumblr +

General Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), Miljenko Mića Lasić preminuo je na Odjelu Covid bolnice u Splitu od posljedica zaraze koronavirusom, potvrdili su iz njegove obitelji.

Zdravstveno stanje Lasića posljednjih dana pogoršavalo se te je od početka travnja bio priključen na respirator. On je od COVID-19 obolio prošli mjese te se tek nakon upale pluća odlučio za bolničko liječenje.

Miljenko Mića Lasić rođen je u mjestu Uzarići kod Širokog Brijega 1954. godine. Na početku agresije na Republiku Hrvatsku priključio se dragovoljačkim postrojbama.

Borio se na Južnome bojištu. Zatim je sudjelovao u organiziranju hrvatskih dragovoljačkih postrojbi u BiH te ustrojavanju HVO-a. U lipnju 1992. godine postao je zapovjednik obrane Mostara, a zatim Operativnog područja Mostara, a kasnije i Zbornog područja Mostar.

U akciji oslobođenja Kupresa 1994. Mića Lasić izgubio je oko. Zbog sudjelovanja u brojnim ratnim operacijama dobio je više ratnih vojnih odličja.

Prije nekoliko godina preselio se u Hrvatsku nakon što su pravosudne vlasti BiH pokrenule istragu protiv njega i niza hrvatskih časnika iz BiH. Njegovo ime spominjalo se i tijekom procesa šestorici dužnosnika Herceg Bosne.

Share.

Comments are closed.