Obrana Milivoja Petkovića zatražila njegovo prijevremeno puštanje na slobodu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odvjetnički tim Milivoja Petkovića, bivšeg čelnika Herceg-Bosne, osuđenog na 20 godina zatvora, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS) njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, za koju će uvjete ispuniti početkom 2021. godine.

U podnesku Mehanizmu, kako izvješćuje Detektor.ba, odvjetnici Vesna Alaburić i Davor Lazić naveli su kako je, prema informacijama Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN), procijenjeno da će Petković u veljači 2021. godine postići uvjete za razmatranje njegovog zahtjeva za puštanje na prijevremenu slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne.

Obrana je istaknula kako je Petković prihvatio konačnu presudu u svom slučaju, kao i osobnu odgovornost za zločine za koje je osuđen.

“On izražava iskreno kajanje za svoja djela ili propuste koji su doveli ili doprinijeli počinjenju zločina i duboku sućut bošnjačkim žrtvama i njihovim obiteljima. On će ovo nositi kao osobni teret do kraja života. Može se samo nadati da će dobiti priliku da osobno doprinese miru i pomirenju među nacijama općenito u bivšoj Jugoslaviji i posebno u BiH”, navela je Petkovićeva obrana u podnesku, piše Detektor.ba.

Također je istaknuto da Petković sada ima 71 godinu, te da je narušenog zdravlja, a pandemija koronavirusa utjecala je na to da ga članovi njegove obitelji nisu bili u prilici posjetiti od ožujka ove godine.

U podnesku je navedeno Petkovićevo primjerno ponašanje tijekom suđenja, ali i izdržavanja zatvorske kazne. On je u više navrata bio puštan i na privremenu slobodu, stoji u ponesku.

Ukoliko Mehanizam odobri njegovo prijevremeno puštanje na slobodu, smatra obrana, Petković neće imati problema prilikom “reintegracije u hrvatsko društvo”, te da ne predstavlja opasnost ili prijetnju bilo kojoj osobi ili javnom redu i sigurnosti.

Navedeno je i da će Petković, ukoliko bude pušten na prijevremenu slobodu, živjeti u Splitu, gdje je bio nastanjen i prije suđenja, te provoditi vrijeme s obitelji i troje unučadi.

Milivoj Petković, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su 2017. pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar obrane Stojić te bivši načelnici glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Praljak i Petković. Bivši zapovjednik Vojne policije i ministar Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Ćorić osuđen je na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Pušić na deset godina zatvora, piše Detektor.ba.

Nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost, nakon čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Petković je ranije ove godine iz Pritvorske jedinice prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Inače, Republika podsjeća da je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu predala je i obrana Brune Stojića te se ta odluka očekuje. Jedini koji još ne ispunjava uvjete za puštanje na prijevremenu slobodu je prvooptuženi Jadranko Prlić koji će te uvjete steći za oko četiri godine.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.