Nakon američkih sankcija Mirsad Kukić odlazi s mjesta predsjednika PDA

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mirsadu Kukiću, predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA), američka administracija nedavno je, zajedno s Miloradom Dodikom, Milanom Tegeltijom (i njegovom suprugom) et ATV-u, uvela sankcije zbog umiješanosti u korupciju. Kukićeva stranka PDA u koaliciji je u tzv. probosanskom bloku u Tuzlanskoj županiji.

Kako je priopćeno iz SDP-a BiH, na Kukićevu inicijativu u SDP-u BiH je stoga održan sastanak na kojem je razgovarano o sankcijama koje je administracija SAD, izuzev ostalih, izrekla i njemu. Sastanku su prisustvovali predsjednici SDP BiH, NS, NIP i NES sa suradnicima. Tom prilikom iskazan je nepodijeljen stav prema kojem sve prisutne političke stranke, uključujući i SBB s kojima je ostvaren kontakt ranije, uvažavaju i poštuju stavove Vlade SAD kao dokazanog prijatelja BiH, navedeno je iz SDP BiH danas nakon sastanka.

Cijeneći takve stavove svojih kolega Mirsad Kukić je rekao kako “na bilo koji način ne želi nanositi političku ili bilo kakvu drugu štetu BiH, te da neće biti zapreka nesmetanom funkcioniranju Vlade TŽ koja ostvaruje jako dobre rezultate u svom radu“, priopćeno je.

Dogovoreno je da će se on odmah nakon konstituiranja organa stranke, 24. siječnja 2022. godine, povući s mjesta predsjednika stranke, te tako omogućiti programsko funkcioniranje koalicije u TŽ.

Prisutni predsjednici stranaka su naveli kako takav pristup očekuju i od svih drugih visokopozicioniranih političara u Bosni i Hercegovini, iz njihovih ili drugih političkih stranaka i institucija koji dođu pod udar sankcija.

Učesnici sastanka su jasno opredjeljeni kako neće u budućnosti surađivati s političkim strankama ukoliko na njihovom čelu budu osobe kojima su izrečene sankcije Vlade SAD ili zemalja članica Europske unije.

Na kraju je dogovoreno da prisutne stranke na sastanku, zajedno sa još nekim koje istom nisu nazočile, ubrzaju rad na izradi programske platforme za predstojeće opće izbore, uz jasno iskazano opredjeljenje da će potpisnice programske platforme biti stranke koje će formirati vlast nakon izbora u listopadu 2022. godine, priopćeno je iz SDP BiH.

 

/Republika/

Share.

Comments are closed.