Dan državnosti BiH – trag ideje o zbratimljenoj zemlji koja je “i srpska i hrvatska i muslimanska”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dan državnosti BiH obilježava se svakog 25. studenoga. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, s povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Smatra se da su upravo tada postavljeni temelji za suvremenu BiH.

Ovim aktima  izražena je odlučnost naroda BiH da “njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, da bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

Na žalost, iako se mnogi i danas zaklinju vjernosti u ovu ideju, ona se sve više gasi – Srbima je Daytonom ekskluzivno osiguran njihov dio BiH, osvojen u prošlom ratu i skoro očišćen od Bošnjaka i Hrvata koji su protjerani. Njihov entitet zove se Republika Srpska, jasna poruka čiji je. To je također nevjerojatan ustupak i nagrada međunarodne zajednice za pričinjenu agresiju zbog koje su na, također međunarodnom sudu, osuđeni mnogi srpski vojni i politički dužnosnici.

Bošnjacima i Hrvatima određen je drugi dio BiH pod imenom Federacija BiH gdje prvi svojom brojnošću i pod krinkom “građanizma” žele osigurati dominaciju nad daleko malobrojnijim Hrvatima. To bošnjački lideri uopće više ni ne kriju, ističu na političkim tribinama želeći priskrbiti svaki novi glas igrajući na vrlo opasnu kartu. Kao što ni srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ne krije dugoročne namjere o secesiji RS-a.

Hrvati, iako najmalobrojniji, imaju značajne poluge u vlasti kojima žele prisiliti Bošnjake da im prestanu zadirati u njihova prava, birati im, deklarativno, njihove predstavnike. Hrvati ističu kako građanska država nije loša ideja, no da je to utopija s obzirom na neskrivene težnje Bošnjaka koji igraju na kartu brojnosti, strpljivo promatrajući hrvatski, demografski crescendo koji će ih dovesti do razine nacionalne manjine.

Istodobno, ni Srbi, ni Bošnjaci, ni Hrvati, a ni ‘ostali’, danas nemaju potpunu ravnopravnost u današnjoj BiH.

Skoro ni traga od ideje zbog koje se, uostalom, danas i obilježava Dan državnosti BiH.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.