Čović: Imam više susreta sa Izetbegovićem, ali sa Dodikom više privlače pažnju

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik HDZ-a BiH smatra da je nužno nastaviti razgovore ovim intenzitetom da bi se društvo u BiH organiziralo na tragu onoga što je u Aneksu četiri Daytona definirano.

Posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu dobrodošla je budući da se Hrvatska snažno zalaže da BiH dobije europske perspektive „s obzirom na podijeljenost koja snažno dominira zbog pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države“, izjavio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako je u Daytonu dogovoreno „nešto dijametralno suprotno i da Dodik na to upozorava“. Nastaviti razgovore”U tome je korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem mogu postići dobre rezultate da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH, bez obzira na to tko to bio”, rekao je Čović za Večernji list BiH.

Lider HDZ-a BiH smatra da je neophodno nastaviti razgovore ovim intenzitetom da bi se društvo u BiH organiziralo na tragu onoga što je u Aneksu četiri Daytona definirano – da se osigura legitimno predstavljanje na svim razinama.

”Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskog. To je put koji se mora ubrzano mijenjati, a nikako prešutjeti. S te strane posjeta Dodika Zagrebu je dobrodošla i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme”, dodao je Čović.

Naglasio je da imao više susreta s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da ni izbliza ne privlače toliku pažnju kao sastanci sa Dodikom, što se „ogleda medijskim istupima u Sarajevu, jer se želi dati posebna dimenzija toj mitomaniji“.

Kandidatski status ”S Dodikom razgovaram o svim temama koje se tiču života i funkcioniranja BiH, te vlasti. U dvadesetak godina, koliko surađujemo, nismo razgovarali o Bošnjacima, a da oni nisu bili prisutni na sastancima. I dalje ću nastojati održati profesionalan i korektan odnos s Dodikom, kao i s Izetbegovićem, Radončićem i drugima”, napomenuo je Čović.

Smatra da će ubrzo na stol biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH što će podrazumijevati i izmjene Ustava, odnosno Daytonskog sporazuma, te dodao da će o tome u kojem obujmu odlučivati, prije svega, predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

”Treba očekivati da će u tome biti prisutna i podrška međunarodnih institucija. Uvjeren sam da se pozicija tri naroda ne može uništiti ni dotaknuti, ne može se eliminirati iz institucija. Svi koji pokušavaju na takav način djelovati trebaju znati da time ukidaju BiH, a ja u tome ne želim biti sugovornik”, zaključio je Čović.

Share.

Comments are closed.