SITNICA Čović zbog obljetnice HVO-a bio u sukobu interesa – kažnjen smanjenjenjem 10% od plaće – 313,5 KM

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je donijela nekoliko odluka, između ostalog i dvije odluke u predmetu Dragan Čović i dvije odluke u predmetu Nenad Nešić. S obzirom da je Draganu Čoviću, kao predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) plaća iznosi 3.135, te da je kazna za sukob interesa u ovom slučaju plaća umanjena za 10%, Čović će jedan mjesec plaću dobiti umanjenu za 313,5 KM.

Predsjednica povjerenstva Mira Pekić je nakon sjednice izjavila novinarima da je Čović, od 2014. do 2018. godine, odnosno u jednoj godini, 2017. godine, imao financiranje iz proračuna kao ovlaštena osoba Hrvatskog narodnog sabora i to u iznosu većem od 10.000 KM. Konkretno, bilo je financiranje veće za 6.750 KM, odnosno 16.750 KM. Time su počinjene zabranjene aktivnosti iz člana 11. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Za tu povredu povjerenstvo je danas izreklo sankciju, u skladu sa Zakonom, da se izvrši obustava dijela mjesečne neto plaće u iznosu od 10 posto koju Čović ostvaruje kao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u trajanju od jednog mjeseca. Pekić je navela da je to sankcija koja je danas izrečena, podsjećajući da to djelo za koje je utvrđen sukob interesa datira iz 2017. godine, te da ga je i povjerenstvo u prošlom sazivu stavljalo na dnevni red. Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi povjerenstva dogovorili da uglavnom donose, ako je moguće, jednoglasne odluke.

”Zakon predviđa od 10 do 50 posto plaće i najviše 12 mjeseci je razdoblje za koji se može vršiti obustava plaće. Povjerenstvo je cijenilo da je ovo djelo učinjeno u jednoj godini, da se nije ponovilo, da je 2017. godine za 6.750 KM premašen iznos dozvoljenog financiranja nevladinih udruženja”, pojasnila je Pekić.

Povjerenstvo je donijelo odluku i u predmetu Nenad Nešić zbog sukoba interesa. Nešić je od 6. studenog 2018. do 14. listopada 2020. obavljao i dužnost vršitelja dužnosti direktora Javnog poduzeća „Putevi RS“ i bio je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, čime je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH. Pekić kaže da je za to djelo jednoglasno donesena odluka da se izrekne kazna obustave 10 posto mjesečnih primanja u trajanju od šest mjeseci.

”S obzirom na to da je Nešić bio dvije godine u toj duploj funkciji išli smo na to da se takva odluka izrekne”, navela je Pekić. Dodala je da su donijeli odluke u predmetu Vojin Mitrović, Damir Šišić, Sead Jusić, da se pokrene postupak odlučivanja o sukobu interesa. Usvojeno je izvješće o radu Povjerenstva za 2020. godinu, kao i Plan provjera za 2021. godinu, prenosi FENA.

Naime, podsjetimo da Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim dužnosnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one financiraju iz proračuna u iznosima većim od 10.000 KM godišnje. Čović je za predsjednika HNS-a izabran 2014. godine.

Dokumenti do kojih je svojedobno došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organiziranje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) prošle godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz proračuna Zapadnohercegovačke, Livanjske i Posavske županije. Novac je isplaćen iz proračunskih rezervi županija namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, potresa ili požara.

Dragan Čović je kao predsjednik HNS-a pravni zastupnik i ovlašteni potpisnik financijskih dokumenata te nevladine udruge. Najveći iznos – 10.750 KM Hrvatskom narodnom saboru je odobrila Vlada Zapadnohercegovačke županije u ožujku 2017. godine. Manifestacija godišnjice HVO-a održana je 7. i 8. travnja u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Uplaćeni iznos jednak je troškovima snimanja i ozvučenja koje je u svojoj ponudi navela tvrtka PS Produkcija.

 

/Republikainof.com/

Share.

Comments are closed.