Pijete li dovoljno vode? Uštipnite kožu na ruci i provjerite

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme vala vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine. Ali koliko točno?

Uštipnite kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima, vrijeme je za tekućinu.

– Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta – kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reagira odmah na nedostatak tekućine.

– Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost. Međutim, laiku je teško prosuditi. U vrućim danima treba piti više od predloženog minimuma od litre i pol vode dnevno. Teško da možete popiti previše – kaže.

Voda je također njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica.

– To je najugodniji način – kaže Liebich.

Ako ste vani tijekom sunčanih i vrućih dana, Liebich kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača razinu “hormona sreće”, napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

– Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože – napominje dermatolog.

 

IZVOR: HINA

Share.

Comments are closed.