Pale cijene nafte na svjetskom tržištu – u BiH ništa ne pada

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima na 82 dolara, zakočene jakim dolarom koje podupiru nagađanja da će američka središnja banka možda podići ključne kamatne stope kako bi ukrotila inflaciju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82.01 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1.01 dolar nižoj cijeni, od 80.58 dolara.

Tržišta nafte zakočili su proteklih dana jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom, i nagađanja da će se kabinet američkog predsjednika Joea Bidena možda odlučiti na prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi ohladio rast cijena.

Potražnju potiču oporavak gospodarstva i nagli oporavak zračnih putovanja, ali uzlazni trend moglo bi zakočiti moguće zaoštravanje monetarne i fiskalne politike zbog jačanja inflacije i početak zime na sjevernoj hemisferi, napominje Reuters, prneosi HINA.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jučer je snizila procjenu svjetske potražnje nafte u četvrtom tromjesečju za 330.000 barela dnevno u odnosu na procjenu iz listopada, uz napomenu da visoke cijene energenata ometaju oporavak gospodarstva od koronakrize.

“Tržište nafte mogao bi zateći višak u opskrbi”, smatra Stephen Brennock iz naftne brokerske kuće PVM. “OPEC i njegovi saveznici u najmanju će ruku morati stati s ublažavanjem ograničenja u opskrbi u novoj godini. Ako ništa ne poduzmu, globalne zalihe nafte ponovno će nabujati”, tvrdi Brennock.

OPEC+ odlučio je prošlog tjedna nastaviti s tek postupnim povećanjem opskrbe u prosincu i prvim mjesecima 2022., za 400 tisuća barela dnevno. Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica jučer stajao 81.93 dolara, što znači da je pojeftinio 1.76 dolara u odnosu na prethodni dan.

 

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.