Najstarija biskupija u Hrvata dva stoljeća bez biskupa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

200 je godina od smrti posljednjeg biskupa trebinjsko.mrkanskog Nikole Ferića, te je tim povodom u Stocu danas održan i simpozij „Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega“. Tu je govoreno o povijesti biskupije, teritoriju koji obuhvaća, statistici, i ostalome.

 

„Trebinjsko-mrkanska biskupija trenutačno ima 28 prezbitera, od kojih je 25 djelatnih na 14 župa. Dakle, po dvojica svećenika na jednu župu. Statistika iz 2017. kaže da Trebinjsko-mrkanska biskupija broji 18.578 vjernika u 5417 obitelji“, kazao je mr. sc. Nikola Menalo s Teološko-katehetskog instituta u Mostaru. Istaknuo je da Trebinjsko-mrkanska biskupija nema biskupa pod izgovorom da je broj vjernika nedostatan.

 

„Druge biskupije po svijetu imaju jednak broj vjernika, a osnovane su u 20.-tom stoljeću i uzdignute na rang biskupije. Spomenuti ću biskupiju u Badulli, na Šri Lanci koja je ovih dana aktualna, a koja ima 18.160 katolika. Iz tog se primjera vidi da broj vjernika ne bi trebao biti problem, posebice jer biskupija postoji, najstarija je u hrvatskom narodu, nalazi se na međi između istoka i zapada“, ispričao je okupljenima Menalo. Mostarsko-duvanjski biskup Ratko podsjetio je da biskupija obuhvaća i tri otoka – Supetar, Bobaru i Mrkan, a da su tijekom vremena dodavani i otok Molnat i još neki posjedi na kopnu. Nad otocima je uvijek postojala jurisdikcija mrkanskoga, ili mrkansko-trebinjskog biskupa.

 

Sukladno tome, da tamo ima stanovnika, biskup trebinjsko-mrkanski bi mogao imenovati župnika na sred Supetra, Bobare ili Mrkana, ispričao je, među ostalim, biskup. Simpozij „Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega“ održan je u u pastoralnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije „Sarsenterum“ u Stocu.

(K.S.P./Republikainfo.com)

Share.

Leave A Reply