Hoće li HDZ zatražiti ukidanje prava glasanja za bh. Hrvate na izborima u Hrvatskoj?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je kandidatkinja HDZ-a izgubila na predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj te je za novog predsjednika izabran kandidat SDP-a Zoran Milanović, nastupio je oštar zaokred kod vodećih političkih stranaka u BiH s hrvatskim prefiksom, prvenstveno HDZ-u BiH i HDZ 1990.

Ove dvije stranke dale su otvorenu podršku kandidatkinji sestrinske stranke Grabar Kitarović što je rezultiralo i kritikama od najbližih Milanovićevih suradnika, između ostalog i bivšeg ministra obrane u vladi Zorana Milanovića i brigadira Hrvatske vojske Ante Kotromanovića i to izravno prema predsjedniku HDZ BiH, Draganu Čoviću.

Nakon što su uslijedili vrlo srdačne čestitke novoizabranom predsjedniku od oba bh. HDZ-a, u Večernjem listu, izdanju za BiH koje je vrlo blisko HDZ-u BiH i predsjedniku Draganu Čoviću, glavni urednik Jozo Pavković  Jozo Pavković  napisao je znakovitu kolumnu u kojoj, između ostalog piše kako Hrvati “glasajući za predsjednike ili zastupnike u drugoj državi, potkopavaju poziciju temeljnog naroda u vlastitoj domovini” te da se tako “Sami ‘guraju’ u dijasporu”.

No, podsjetimo, da je i ovaj put na glasanje izašao i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kao i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović. Još čudnije, a zasigurno i tragi-komično je bilo glasanje prije pet godina, kada je Čović kao član Predsjedništva BiH, također glasao za predsjednika/cu Hrvatske (tada je pobjednica bila Grabar Kitarović protiv Ive Josipovića).

“Što se mene tiče zna se i nema velike dileme. Nadam se da će to biti za veliki broj svih nas koji izlazimo na glasove u Bosni i Hercegovini. Istina, govori da će biti dugi krug pa ćemo se morati javiti još jednom ovdje za 15 dana. Ali u svakom slučaju izbori su za nas ovdje jako važni. Kad već imamo mogućnost po zakonima i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske glasovati, onda to pravo jednostavno trebamo iskoristiti“, kazao je Čović nedavno nakon što je ubacio svoj glasački listić u kutiju u Mostaru.

“Postavlja se pitanje trebaju li se stranački ili institucionalno vezati za hrvatsku državu. U stranačke veze upravo ih guraju izbori – od predsjedničkih, preko parlamentarnih do europskih. Čemu i komu služe ako su bez ikakvog utjecaja?! Stvaraju s Hrvatskom samo zlu krv. Nju dodatno truje činjenica da svaki put “promašuju” u izboru kandidata….U budućnosti predsjednika RH u dijaspori i BiH trebaju u konzularnim predstavništvima birati samo hrvatski porezni obveznici…Suradnja Hrvata iz BiH i RH sa stranačke mora se preseliti na državnu politiku. Hrvati se trebaju vezivati za institucije RH, a ne stranke. Na takav način zbog svoje teške pozicije senzibilizirat će i “crvenu” i “plavu” Hrvatsku. Jer, označeni samo jednom bojom, bit će samo još jače žigosani kao paraziti koji, umjesto sebi, biraju drugima….”, piše Jozo Pavković, urednik Večernjeg lista BiH u kolumni od od 7. siječnja.

Ovo je više nego  drastičan zaokret u političkom stavu po pitanju izbora u susjednoj Hrvatskoj iako ne stoji tvrdnja da su Hrvati u BiH baš uvijek “promašivali” kada je riječ o izboru kandidata.

Stav koji je upravo od najjače političke stranke Hrvata u BiH nebrojeno puta kritiziran kada ga je izgovarala hrvatska oporba u BiH ili “političko Sarajevo”.

Ukoliko je suditi prema mišljenju glavnog urednika Večernjeg lista BiH, najjača hrvatska opcija u BIH ovime svakako želi ‘otopliti’ odnose sa novoizabranim predsjednikom, a čija je nekadašnja vlada također vrlo izdašno, ako ne i izdašnije, financirala hrvatske institucije, projekte te slala svaku drugu podršku Hrvatima u BiH. Između ostalog i samom HDZ-u BiH, koji je dajući potporu kandidatkinji sestrinske stranke u Hrvatskoj, a glasači iz BiH više od 90% podršku, zasigurno shvaćen kao “izdajnički”.

No, ovo je možda i najava ozbiljnijeg političkog stava kod lidera bh. Hrvata, ali koji se ipak treba uzeti s rezervom jer – spone HDZ-ova s obje strane granice više su nego puka “sinergija” te posrijedi može biti samo dvolično i kratkoročno (petogodišnje – koliko traje Milanovićev predsjednički mandat), otrježnjenje.

Ovo, također, može značiti i određene pomake kada je u pitanju glasanje u BiH, Hrvata za koje je novoizabrani predsjednik Milanović kazao da “za glasove Hrvata u BiH neće ići” te u konačnici i ukidanjem prava glasanja na izborima u Hrvatskoj.

Glavni urednik Večernjeg lista BiH i vrlo dobar prijatelj s predsjednikom HDZ-a BiH zasigurno je izašao sa zanimljivim i dugoočekivanim tezama, a možda je to i početak puta da bh. HDZ izađe iz skuta “sestrinskog” HDZ-a u Hrvatskoj. Možda, ali malo vjerojatno.

 

/Republikainfo.com/V.S.)

Share.

Comments are closed.