Ovaj vizir više šteti nego pomaže, a Goran Čerkez ga nosi iz tko zna kojeg razloga

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kritizirala je nošenje prozerne vizire fiksirane na bradi jer, kako je ocijenila, one ne štite.

“Molim građane da ne improviziraju i ne nose one prozirne maske koje su fiksirane na bradi jer one ne štite. Dapače, one skupe sve ono što oni ne bi trebali udahnuti. Radi se o virusu koji se kapljično prenosi zrakom i moraju imati prekriven nos i usta. Dakle, bolje je nositi prozirni vizir, štit preko cijelog lica od one male prozirne maskice na bradi. Maske se ne nose radi forme. Znači, nema smisla držati masku na podbratku, ili samo na ustima, a sa otkrivenim nosom ili još najbesmislenije, nositi masku u ruci. Pravilno postavljena maska je odlična zaštita”, rekla je Izetbegović.

Dugo je trebalo da netko stručan ovo u javnosti konačno i kaže, a nakon što su se počele upotrebljavati ‘cool’ viziri-maske kroz koje se može vidjeti lice osobe koja ih nosi.

No, ono što je začuđujuće je da upravo ove vizire nose i pojedini članov Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, Goran Čerkez. On se s ovom ‘maskom’ čak pojavio i na gostovanju za jednu televizijsku kuću te bi se možda moglo govoriti i o prikrivenom marketingu i promociji zaštitnog predmetna upitne učinkovitosti. Koja je svrha ovakve zaštitne izvedbe kada je u pitanju koronavirus, teško je ocijeniti, no i već na prvi pogled, maske jesu ‘in’, ‘cool’ i ‘šminkerske’, ali je pitanje od čega zapravo štite jer od koronavirusa zasigurno ne.

Pitanje je i imaju li ovakve maske-viziri odobrenje nadležnih zdravstvenih institucija za njihovo korištenje, koliko su pouzdane i preporuča li uopće struka njihovu uporabu kao učinkovitu zaštitu od koronavirusa.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.