A jedemo je svakodnevno… Sve dok se konačno ne odreknemo ove namirnice trbušno salo neće nestati

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoka razina masnoće na trbuhu povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Znanstvenici su otkrili da je masnoća na trbuhu, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti. Naime, visoka razina masnoće na trbuhu povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na inzulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Johns Hopkins Medicine.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na trbuhu i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša prehrana također igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave prehrane bogate cjelovitom hranom, možete spriječiti nakupljanje masnoća na trbuhu.

Jedna od namirnica koju je znanost usko povezala s masnoćama na trbuhu je bijeli kruh.

U jednoj su studiji istraživači sa Sveučilišta Tufts oko dvije godine pratili prehrambene navike 459 sredovječnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu prehrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni sudionici koji su jeli tipičnu američku prehranu “od mesa i krumpira” dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomjernije raspoređena po cijelom tijelu. S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog kruha i druge visoko rafinirane namirnice dobili su najviše masnoća na trbuhu.

U zasebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da jedenje manje bijelog kruha, kao i mediteranska prehrana može pomoći smanjiti količinu kilograma i masnoće na trbuhu koje biste s vremenom mogli dobiti.

Zašto bijeli kruh uzrokuje masnoće na trbuhu?

Studije koje povezuju bijeli kruh s masnoćom na trbuhu promatraju se, što znači da bi mogle samo pokazati da postoji veza između konzumacije bijelog kruha i masti na trbuhu, a ne zašto bijeli kruh dovodi do masnoće na trbuhu. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, bijeli kruh ima puno kalorija i jednostavnih ugljikohidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, bijeli kruh klasificiran je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom (visokim GI). Studije pokazuju da konzumacija hrane s niskim GI rezultira osjećajem sitosti nego kada jedete hranu s visokim GI. Drugim riječima, hrana s visokim udjelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzročiti prejedanje i debljanje.

Drugi način na koji bijeli kruh može uzrokovati debljanje i salo na trbuhu je taj što potiče oslobađanje inzulina u tijelu. Inzulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljikohidrata, oslobađa se više inzulina i vjerojatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na trbuhu.

Istina je da je bijeli kruh povezan s povećanim rizikom od masnoće na trbuhu, ali to ne znači da ga kompletno morate izbaciti. Integralni kruh s puno vlakana zapravo je povezan s manje trbušnog sala kada se konzumira uz zdravu prehranu.

Share.

Comments are closed.