Zlatko Miletić o kriminalcima među političarima i zašto misli da je Dodik nedodirljiv u tužiteljstvu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne Skupštine BiH, i bivši glavni tajnik DF-a, stranke koju je nedavno napustio naglasivši kako postaje neovisni izaslanik, Zlatko Miletić, večeras je u Pressingu na N1 govorio o političkim odnosima u BiH, posebno sa stajališta kršenja zakona s obzirom da je Miletić nekadašnji direktor FUP-a.

Na pitanje ima li među političarima kriminalaca, Miletić je kazao da jedna emisija ne bi bila dovoljna da ih pobroji.

Ova emisija ne bi bila dovoljna ako bi ih pobrajali po imenima. Jedan dio nositelja javnih dužnosti u BiH koji trebaju napraviti ključne aspekte reformi, nažalost i sami sudjeluju u nedjelima i njima nije u interesu da se takve reforme u BiH pokrenu”, kazao je i dodao:

“Mi moramo pronaći mehanizme kako da počne funkcionirati pravna država. To je suština svih problema u BiH. Ima dosta poštenih ljudi u političkim partijama, treba raditi da maknemo vlastodršce koji su tu 30 godina. Ne govorim o strankama jer ima dobrih i poštenih ljudi, nego da pokušamo promijeniti i dati tračak nade građanima”.

Tko je pet Izaslanika u Domu naroda državnog parlamenta koje ste vi obrađivali?

Asim Sarajlić? – “Čovjek ima jednu aferu, danas vidim da je SIPA poduzela neke aktivnosti oko posljednje afere. Situacija je jasna“.

Nikola Špirić? – “Na američkoj listi je, situacija je jasna

Dragan Čović? – “Da ne pričamo“.

Lidija Bradara? – “Nemam bilo kakve informacije“.

Mladen Bosić? – “Ne

Bariša Čolak? – “Nemam nikakve informacije“.

Amir Fazlić? – “Ne

Bakir Izetbegović? – “Bio je prva osoba koju sam prijavio zbog dodjele objekta Avazu, dakle Fahrudinu Radončiću“.

Munib Jusufović? – “Koliko znam da je presuđen za kriminal“.

Dušanka Majkić? – “Nemam informacije“.

Sredoje Nović? – “Također, policajac je“.

Marina Pendeš? – “Nemam”

Lazar Prodanović? – “Također, fin čovjek“.

Denis Bećirović ? “Također, isto dobar”.

Miletić je kazao da ga je dosta građana kontaktiralo prije dolaska u emisiju.

Prije dolaska u emisiju, vjerujte da me toliko građana nazvalo da me upoznaju sa svojim problemom koje su imali s institucijama ove zemlje, što je meni pokazatelj da građni ove zemlje žude za pravdom“.

“Opet se bavimo sami sobom, raznim aferama od maski, raznih čuda. Ovo mene, pravo da vam kažem podsjeća na ono što se događalo ’92 – ’95 kada smo konzerve pomoći viđali na tržnicama umjesto u domovima naših građana, te smo ih morali kupiti”, dodao je.

O Dodiku: Očito je nedodirljiv u tužiteljstvu

Miletić  je rekao i da vjeruje kako je bilo kriminalnih radnji u raspodjeli humantarne pomoći.

Kazao je kako su mnoge zemlje pomagale BiH, ali da stiče dojam kako raspodjela nije zadovoljila potrebe svih institucija u BiH.

“Jedan primjer, imate situaciju u Bosanskom Grahovu, gdje živi 2.500 stanovnika, 60 posto je starije od 65 godina, srpske nacionalnosti. Liječnik dođe jednom tjedno. Zamislite da u to mjesto upadne korona. Najbliža bolnica je 105 kilometara. Jeste li ih ostavili da umru tamo? Ne mogu shvatiti da se ne može tamo napraviti jedan dom zdravlja. Gdje će se nekome obratiti za pomoć, a ima još takvih općina siguran sam”, rekao je Miletić.

On je istaknuo da Milorada Dodika cijeni kao političara, jer je pragmatičan, dobar je menadžer, iako se ne slaže s njime u mnogome.

“Nije bilo potrebe da se Borenović obraća Tužiteljstvu. Ako su svi iz tužiteljstva vidjeli što je rekao na onoj sjednici NSRS”, rekao je.

Miletić je rekao kako je on bio osumnjičen u predmetu “Reket”, kada su za 24 sata formirane dvije ekipe – koje nisu pronašle niti jednu ilegalnu radnju. U policiji su pregledali sve materijale oko prisluškivanja, nisu našli ništa.

“Tako su trebali postupiti i ovdje. Pa da vide je li se Dodik šalio ili ne. On je često drzak, u TV emisijama je prekrajao granice BiH. Čak i susjednih zemalja. Ja sam takve podatke na CD-u dostavljao Tužiteljstvu, da ispita što to radi i narušava integritet BiH. Očigledno je nedodirljiv”, izjavio je Miletić.

Poručio je Miletić kako u Tužiteljstvu BiH postoje tužitelji koji niti jedne godine nisu ispunili tužiteljsku normu.

“U suštini, od odjela do odjela, najmanje da jedan tužitelj godišnje donese pet odluka. Ima ih koji nijednu godinu nisu ispunili normu. Glavnu tužiteljicu sam pitao da nas upozna, zašto se ne raskida radni odnos s njima. Podatak da smo 89. po korupciji dovoljno govori sam po sebi”, kazao je.

Kazao je da u najboljoj namjeri govori sve kako bi se stanje popravilo, izvrši reforma VSTV-a i napravi iskorak.

“Mora nam pomoći međunarodna zajednica, VSTV je tako napravljen, mnogi nisu mogli pretpostaviti da će se to tijelo tako izvitoperiti u tom smislu. Vjerujem da su mnoga veleposlanstva razočarana jer nisu očekivali da će to biti posljedica njihovog rada”, zaključio je Miletić u razgovoru za N1.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.