Turković: Hrvatska će “omekšati” mjere prema BiH, neću predlagati reciprocitet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatska će početi s omekšavanjem restriktivnih mjera prema državljanima BiH, potvrdila je za Klix.ba ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Kako Klix piše, kasno sinoć su razgovarali šefovi bh. i hrvatske diplomacije, Bisera Turković i Gordan Grlić Radman.

“Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je obećao da će njegova država krenuti s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konsultacije s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem”, kazala je Turković.

Prvo je rješavanje nesporazuma u svezi s prelaskom GP Doljani i tranzit kroz Hrvatsku, a što je prema riječima Turković već riješeno sinoć.

To znači da ministrica vanjskih poslova BiH odustaje od najavljenog prijedloga uvođenja recipročnih mjera Hrvatskoj nakon što su, kako piše Klix.ba, hrvatska granična policija zabranila državljanima BiH prelazak GP Doljani i tranzit kroz Hrvatsku do Neuma, usprkos službenoj odluci da je tranzit dozvoljen.

Rješavanje ovog spora diplomatskim putem znači i spuštanje tenzija koje su su podigle proteklog vikenda te najavljuju bolju suradnju i više razumijevanja u trenucima kada broj zaraženih i u BiH i u Hrvatskoj raste iz dana u dan.

Ono što se očekuje uskoro je da Hrvatska ukine obveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana za državljane BiH.

Zagreb je danima pod pritiskom te odluke, kako od nezadovoljnih državljana BiH koji su planirali ljetovati na hrvatskoj obali, tako i hotelijera i turističkih radnika posebno onih s Makarske rivijere.

Vlada Hrvatske sinoć se oglasila na Twitteru u svezi s aktualnom trakavicom oko granice sa BiH, a koju je i sama pokrenula uvođenjem mjere karantena od 14 dana za bh. građane koji žele ući na teritorij ove države.

“Što se tiče granice i režima prema državljanima BiH, obje države trebaju poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća mjere će biti ukinute”, priopćeno je iz Plenkovićeve vlade, prenosi Klix.ba.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.