Trump umanjuje potrebu za cjepivom protiv koronavirusa: U jednom trenutku će jednostavno nestati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da će SAD prevladati krizu zbog koronavirusa uz postojanje ili bez učinkovitog cjepiva rekavši da će zaraze jednostavno u jednom trenutku nestati. CNBC piše da je Trump novinarima u Bijeloj kući kazao da bi se u skorijoj mogućnosti mogla očekivati učinkovito cjepivo i da bi to bio veliki korak naprijed za SAD.
“A ukoliko to ne postignemo, bit ćemo poput drugih zemalja koje su imale isti problem i u kojima je koronavirus u jednom trenutku samo nestao. Može doći do toga da eksplodira rast zaraženih, ali isto tako i da se dogodi suprotno. Pratit ćemo situaciju i ako dođe do toga, umirit ćemo takvo stanje brzo i učinkovito.
Naučili smo mnogo toga iz dosadašnjeg iskustva”, kazao je Trump. Trump je upitan i za njegove prethodne komentare koje je davao o cjepivu kada je rekao da će se Amerika ponovo otvoriti s njom ili bez nje. “To je tako, mi se polako vraćamo normalnom životu i u mnogim slučajevima je također bilo situacija da nije postojalo cjepivo za virus ili gripu, jednostavno ste se borili protiv toga”, kratko je prokomentarisao Trump.
Trumpove primjedbe kojima se umanjuje važnost cjepiva uslijedile su nakon značajnih napora njegove administracije da ubrza njen razvoj i distribuciju. Cilj koji se želi postići novim projektom “Operation Warp Speed” je da se osigura na stotine milijuna učinkovitih cjepiva koje bi, kako tvrde, trebale biti na raspolaganju do kraja godine. Dok se uporedo radi na razvoju cjepiva još je nejasno hoće li će zaista koronavirus nestati sam. Pojedini stručnjaci tvrdili su na samom početku pandemije da postoji mogućnost da je koronavirus sezonski i da će tijekom ljeta nestati ili se značajno smanjiti njegovo djelovanje, ali da bi se u zimu trebao ponovo pojaviti. U tekstu je navedeno da je SARS koji se 2002. godine pojavio u Kini i usmrtio gotovo 800 ljudi mogao biti suzbijen bez cjepiva.
Zdravstveni dužnosnici uključujući i one iz Trumpove administracije upozorili su da će se virus vjerovatno zadržati na jesen te da bi još veća borba mogla uslijediti tijekom zime kada se pojavi i sezona gripe. I stručnjaci i politički lideri su se složili u tome da se SAD neće moći oporaviti od pandemije sve dok cjepivo ne bude pronađena i široko dostupna javnosti. Neki sumnjaju da će cjepivo biti spremna tek za 18 mjeseci. Rick Bright, farmaceutski stručnjak, kritikovao je Trumpovu administraciju nakon što je prošlog mjeseca smijenjen s pozicije direktora biomedicinske tvrtke koja je usmjerena na napredna istraživanja i razvoj.
“Nikada nismo vidjeli da sve ide savršeno. Još mislim da je period od 12 do 18 mjeseci previše ambiciozno te da će trebati duže vremena da se sve to postigne”, kazao je Bright. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je više od 100 cjepiva trenutno u razvoju diljem svijeta, a Trump je u srijedu kazao kako se pomno posmatra 14 kompanija koje rade na tom procesu, a najmanje osam cjepiva se trenutno ispituje na ljudima. Prošlog tjedna biotehnološka tvrtka Moderna je objavila da je ubrzala rad na razvoju cjepiva i da bi ubrzo mogla prijeći u završnu fazu u kojoj će ispitati njenu učinkovitost na 600 dobrovoljnih osoba.
Share.

Comments are closed.