Trump na 30 dana obustavio putovanja iz europske Shengenske zone za SAD – Iz EU-a stiže osuda

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo , gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od koronavirusa. Bijela kuća je nakon Trumpova govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunjska.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je na 30 dana obustavio putovanja iz Europe u SAD-e kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u SAD-u. Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu.

“Da novi zaraženi ne bi ušli u našu zemlju, obustavit ćemo sva putovanja iz Europe u SAD-e u sljedećih 30 dana”, rekao je Trump u srijedu navečer u televizijskom obraćanju u Bijeloj kući. Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Bijela kuća je nakon Trumpova govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunjska.

Trump je poručio i da prati situaciju u Kini i Južnoj Koreji u kojima epidemija, čini se, jenjava, te će razmotriti ublažavanje restrikcija na putovanja prema tim državama.

U SAD-u je potvrđeno 1135 oboljelih od koronavirusa, a umrlo je 38 osoba. Trump je najavio i planove za osiguravanje milijardi dolara pozajmica malim poduzećima kako bi se zaustavio učinak koronavirusa na američko gospodarstvo. Pozvao je i Kongres da donese velike mjere poreznih olakšica kao dio “agresivnog i sveobuhvatnog napora” za borbu protiv tog virusa. “Usmjeravamo svu snagu savezne vlade i privatnog sektora kako bismo zaštitili američki narod”, rekao je Trump.

Iz EU-a osudili zabranu

U zajedničkom priopćenju predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, dvoje čelnika inzistiraju da je pandemija koronavirusa ‘globalna kriza koja nije limitirana na bilo koji kontinent.

Europska unije u četvrtak je osudila zabranu putovanja zbog epidemije koronavirusa koju je objavio američki predsjednik Donald Trump kao ‘jednostranu’ odluku donesenu ‘bez konzultacija’. U zajedničkom priopćenju predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, dvoje čelnika inzistiraju da je pandemija koronavirusa ‘globalna kriza koja nije limitirana na bilo koji kontinent i zahtijeva suradnju umjesto jednostrane akcije’. ”Evropska unija ne slaže se s činjenicom da je američka odluka o zabrani putovanja donesena jednostrano i bez konzultacija’ – navode oni. Navodeći italijansko uvođenje blokade i ostale mjere, Von der Leyen i Michel također su odbacili Trumpovu sugestiju da EU nije učinila dovoljno u borbi protiv bolesti. ”Evropska unija poduzima odlučnu akciju na limitiranju širenja virusa” – priopćili su dvoje europskih čelnika, prenio je AP.

(Izvor: Agencije)

Share.

Comments are closed.