RATOVAO U BiH Srbijanske večernje novosti pišu o suradnji Džaferovića i ubijenog iranskog generala Qassema Soleimanija

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najtiražniji srbijanski dnevni list ‘Večernje novosti’ piše kako je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i u američkoj akciji nedavno ubijeni iranski general Qassem Soleimani usko surađivali u vojnim akcijama tijekom, kako navode, “građanskog rata u Bosni”. I Dnevni avaz danas piše da je Američki kongres otkrio da je Soleimani planirao terorističke akcije diljem Europe, pa tako i u BiH. Međutim, novinar hrvatskog Večernjeg lista Hassan Haidar Diab već prije je intervjuirao generala Soleimanija i on mu je osobno potvrdio da je tijekom 1993. i 1994. godine boravio u BiH. Za podsjtiti je da su tada njegove snage bile svojevrsni američki saveznici, no čestvrt stoljeća nakon toga relacije su se drastično promijenile te je Soleimani zbog svoga terorističkog djelovanja postao američki neprijatelj.

Večernje novosti pišu da je Iranska nacionalna garda prva inozemna paravojna formacija koja je došla u BiH. “Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za vrijeme građanskog rata u BiH, kao načelnik Centra za bezbednost Zenice, susreo s nedavno ubijenim iranskim generalom Qassemom Soleimanijem, podaci su do kojih su došle “Novosti” iz diplomatskih izvora u Sarajevu”, piše ovaj list. S druge strane, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović još uvijek se nije se očitovao oko ovih tvrdnji.

Nadalje se ističe izjava izvora koji tvrdi: “Džaferović, koji je poznat po tome što je za vrijeme rata izdavao i bosanska dokumenta pripadnicima zloglasnog odreda “El mudžahedin”, susreo se i bio je u koordinaciji sa iranskim generalom Soleimanijem gdje god su trebali sudjelovati pripadnici Iranske nacionalne garde u napadima i zločinima na Srbe i srpske položaje”.

“Prema informacijama izvora Večernjih novosti, Soleimani, vođa elitnog odreda “Kuds” Iranske nacionalne garde, jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka koji je ubijen nedavno u zračnom napadu SAD u Iraku, sudjelovao je i osobno u građanskom ratu u BiH 1993. i 1994. godine (kada se i susreo sa Džaferovićem), a već u svibnju 1992. godine u tzv. Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske, koji su napadali na srpske položaje. Boravak u BiH Soleimani je obrazlagao svojom poznatom izrekom ‘Gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu’. Tako je Iranska nacionalna garda, zahvaljujući generalu Soleimaniju, bila prva inozemna paravojna formacija koja je početkom 1992. godine dospjela u BiH i sljedećih ratnih godina činila najmonstruoznije zločine nad Srbima”, pišu Večernje novosti.

“Soleimani je bio prisutan u BiH i kada su mudžahedini likvidirali Srbe odsijećajući im glave, s čim je Džaferović bio upoznat ali nije poduzeo ni jedan korak da se počinitelji tog gnjusnog zločina privedu pravdi” ističu izvori Večernjih novosti.

Za vrijeme rata Soleimani je u BiH, kako tvrde diplomatski izvori za Večernje novosti, došao kao i ostali pripadnici Iranske nacionalne garde, preko luke Ploče, a bili su stacionirani u Kaknju, Visokom, Igmanu, Travniku, Zenici i Fojnici.

General Quassem Soleimani (62) ubijen je 3. siječnja u Bagdadu, u američkom napadu dronom. Bio je zapovjednik moćne iranske elitne jedinice “Kuds”, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde koja rukovodi tajnim operacijama u inozemstvu, još od 1998. godine.

Dnevni avaz: Soleimani planirao terorističke napada diljem Europe, ali i BiH

Također, i najtiražniji dnevnik u BIH, Dnevni avaz  danas piše da je Američki Kongres u nedavno donesenoj rezoluciji otrkiro da je ubijeni iranski general Soleimani pripremao terorističke napade u BiH ali i u Njemačkoj, Bugarskoj i Turskoj.

Naime, kao piše Dnevni avaz, Američki Kongres predložio je 9. siječnja rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini. U rezoluciji se, između ostalog, otkriva da je Soleimani pripremamo brojne terorističke napade diljem Europe i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako Dnevni avaz prenosi, Kongres tvrdi da je Soelimani bio arhitekt terorističkih napada u Iraku, Afganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostaloga, planirao napade i 31. prosinca 2019. godine na veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Istaknuto je također da je Soleimani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

Soleimanijevo ubojstvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošli tjedan Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku, piše Avaz.

Novinaru Večernjeg lista Soleimani potvrdio da je bio u BIH tijekom rata

Republika podsjeća da je i Hassan Haidar Diab hrvatski novinar i ratni izvjestitelj koji od 1998. godine piše za Večernji list svojedobno tijekom godina rata, prvenstveno zbog poznavanja arapskog jezika, u Siriji i zemljama zahvaćenim ratom, uradio veliki broj intervjua i reportaža s političarima i izbjeglicama.

Jedan od njegovih sugovornika bio je i ubijeni iranski general Qasem Soleimani, s kojim je pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, o čemu je pisao u autorskom tekstu za Večernji list.

U tom intervjuu, Soleimani mu je potvrdio svoj boravak na Balkanu tijekom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog stoljeća.

O tome Diab piše:

– S generalom Soleimanijem osobno sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016., a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Djelovao je jako skromno, vidjelo se da je vagao svaku izgovorenu riječ. Iako nismo dugo razgovarali, kada je doznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje je li bio u BiH, Qasem mi je odgovorio:

“Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gdje god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”.

Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ”Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja” – naveo je Diab u tekstu, čime je samo potvrdio pisanje pojedinih medija o njegovom prisustvu na tlu BiH tijekom rata.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.