SASTANAK DODIK-NELSON ZAVRŠIO UPOZORENJEM: “Za potkopavanje BiH dolaze posljedice”; Dodik uzvratio: “SAD neće moći zaustaviti obranu Srpske”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, te teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, rekao je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson na sastanku s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom”, priopćeno je na službenom Twitter profilu veleposlanstva SAD u BiH.

Američki veleposlanik Nelson susreo se s Dodikom nakon sjednice Predsjedništva BiH koja je trajala tek 15 minuta. Dodik je, podsjetimo, nakon te sjednice poručio da će on i ostali političari iz stranaka sa srpskim predznakom nastaviti s blokadom državnih institucija sve dok se ne izglasa zakon o izbacivanju stranihsudaca iz Ustavnog suda BiH.

“Posljedice u stvarnom životu zbog potkopavanja BIH”

Tijekom ovog susreta, američki veleposlanik naglasio je da su Sjedinjene Države već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava napredak, stabilnost i mir u BiH.

“Radnje koje potkopavaju te ciljeve imaju posljedice u stvarnom životu”, rekao je Nelson.

Veleposlanstvo SAD-a se nakon Nelsonovog sastanka sa Dodikom oglasilo na Twitteru.

“Veleposlanik Nelson naglasio je da SAD ne očekuju ništa drugo nego potpuno poštivanje Daytonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. SAD su već 25 godina snažan partner BiH, koji u potpunosti podržava napredak, stabilnost i mir ove zemlje. Za potkopavanje tih ciljeva snosit će se posljedice u stvarnom životu”, naveli su iz Veleposlanstva SAD-a.

“SAD neće moći zaustaviti obranu RS”

Nakon ovoga, reagirao je i sam Dodik izrazivši “žaljenje što je konstruktivan sastanak sa veleposlanikom SAD u BiH Ericom Nelsonom pretvorio u prijetnju”, ističući da administracija SAD neće moći zaustaviti obranu interesa Republike Srpske.

“Imao sam dobar razgovor večeras s veleposlanikom SAD. Sve što je on meni rekao, ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu vjerovati da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu – da on prijeti u njenoj obrani – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da se “veleposlanik Nelson prevario ako misli da može prijetiti”.

“Republika Srpska, kao što i oni kažu, da imaju crvene linije i mi imamo svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio – rekao je Dodik.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske dodao je da je “administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći zaustaviti obranu interesa Srpske, bez obzira na”, kako je rekao, “njihovu zaljubljenost u BiH”.

“Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena prijetnja, to je već neka druga priča”, rekao je Dodik.

Kad je riječ zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC), od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutarnje stvari BiH.

“To je tipično miješanje u unutarnje stvari. Što njih briga za političke procese, što imaju s tim i tko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji”, rekao je Dodik.

On smatra da se “PIC pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su van sustava i nemaju nikakve veze s političkim sustavom BiH, Daytonskim sporazumom”.

“U Daytonskom sporazumu ih nigdje nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima”, dodao je Dodik.

PIC: Neprihvatljive blokade državnih institucija, entiteti nemaju pravo za odcjepljenje

Naime, veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) objavili su u srijedu izjavu o aktualnoj političkoj krizi BiH, a kojoj se, kako je priopšećno iz OHR-a, nije pridružila i Ruska Federacija.

Izjavu veleposlanika Upravnog odbora PIC-a prenosimo u cijelosti:

“U svjetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudaca. Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su ih obvezni provoditi. Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokracije u BiH.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim razinama vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obveze. Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni dužnoasnicima na državnoj razini, su neprihvatljivi.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira naglašava da službeni pojam “međuentitetska linija razgraničenja” ni na koji način ne predstavlja državnu granicu niti podrazumijeva državnost Republike Srpske, entiteta stvorenog Daytonskim mirovnim sporazumom u okviru države BiH.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još jednom potvrđuje opredijeljenost za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i teritorijalnog integriteta i temeljne strukture BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od BiH te pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Sve strane su obvezne u cijelosti se pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir, kao i svih njegovih aneksa i odluka visokog predstavnika.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira apelira na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na provedbi ključnih reformi u oblasti demokracije i funkcionalnosti države, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Europskoj uniji. Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira ostaje opredijeljen za dobrobit svih građana BiH, koji zaslužuju da žive u stabilnoj, sigurnoj i naprednoj državi. Ruska Federacija se nije pridružila ovoj izjavi”, stoji u priopćenju iz OHR-a.

Inače na službenoj stranici Predsjedništva BiH nema izvješća o sastanku srpskog člana sa američkim veleposlanikom, što je neuobičajeno. Ovaj sastanak srpskog člana Predsjedništva dogodio se točno godinu dana nakon što je Dodik primo vjerodajnice od novog američkog veleposlanika koji je na toj dužnosti zamijenio dotadašnju veleposlanicu Maureen Cormack s kojom je kao predsjednik RS-a, Dodik imao vrlo lošu suradnju i stalne nesuglasice.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.