Pandemija gotovo zaustavila gospodarstvo azijsko-pacifičke regije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gospodarstvo azijsko-pacifičke regije gotovo će stagnirati u 2020. godini jer nastojanja da se suzbije pandemija koronavirusa usporavaju aktivnosti i oslabljuju vanjsku potražnju, objavila je u četvrtak Azijska razvojna banka (ADB).

ADB je snizio prognozu gospodarskog rasta u azijsko-pacifičkoj regiji na samo 0,1 posto u 2020. godini, što bi bio najslabiji rast u gotovo šest desetljeća.

U travnju su prognozirali da će gospodarstvo porasti 2,2 posto.

“Gospodarstva na području Azije i Pacifika trpjet će posljedice pandemije covida-19 do kraja ove godine, uz postupno ublažavanje mjera blokade i obnovu određenih aktivnosti u scenariju nove normale”, objašnjava glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada.

Samo će istočna Azija ove godine bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,3 posto. Pritom bi kinesko gospodarstvo ove godine trebalo porasti 1,8 posto, procjenjuju u ADB-u. U travnju banka je Kini prognozirala 2,3-postotni rast.

Sljedeće godine gospodarstvo azijsko-pacifičke regije trebalo bi porasti 6,2 posto, kao što je procijenjeno i u travnju, pri čemu u banci napominju da su izgledi daleko niži u odnosu na pretkrizno razdoblje.

“Očekujemo snažniji rast regije u 2021. godini, ali uglavnom zbog slabih ovogodišnjih brojki, i oporavak neće imati oblik slova V”, upozorio je Sawada.

Regija istočne Azije trebala bi bilježiti 6,8-postotni rast.

Osim rizika pandemije, koji bi mogli rezultirati dužničkim i financijskim krizama, banka upozorava i na neizvjesnost povezanu s mogućom opetovanom eskalacijom trgovinskih sukoba SAD-a i Kine.

Share.

Comments are closed.