Oslobođenje objavilo transkript iz Predsjedništva BiH: Oštri napadi na Džaferovića jer je stao uz veleposlanika Pakistana umjesto svoga ministra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fahrudin Radončić najavio je podnošenje ostavke na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.  U obraćanju medijima obrazložio je svoju odluku. “Razlozi su principijelne prirode nema tenzija. Zahvaljujem se SDA što nam je omogućila da budemo u većini, međutim pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja u BiH”, rekao je između ostalog Radončić.

Da su tenzije itekako prisutne svjedoči stenogram koji .OSLOBOĐENJE objavljuje u cijelosti zapisan tijekom razogovora Fahrudina Radončića i članova Predsjedništva BiH. Tijekom razgovora dominirala je komunikacija između ministra sigurnosti i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Ponašanje veleposlanika Pakistana

Fahrudin Radončić na samom početku se obraća: “Samo pola rečenice gospodine Džaferoviću. Vi ste izdali jedno priopćenje u kome ste rekil da se ograđujete od mene i mojih izjava kada se radi o veleposlaniku Pakistana u našoj zemlji.

Pošto je vanjska politika nešto što se ovdje rješava, ja ne znam je li to vaš osobni stav ili stav svih članova Predsjedništva BiH? Ja bih Vas molio da ubuduće makar kada primate strane diplomate nađete kod sebe kapacitet i raspitate se o problemu. Ako niste htjeli kod mene, Vaš član obitelji upravo vodi migracije kao pomoćnik ministra. I mislim da smo ovdje kao država uradili jednu potpuno nediplomatsku stvar da jedan strani veleposlanik ima veća prava kod vas trojice kao kolektivnog šefa države nego ja. Takođe tražim i molim vas da od Minstarstva vanjskih poslova, vidite šta je uradio veleposlanik Pakistana.

On je primio jednog sarajevskog kriminalca koji mu je uručio knjigu “Radončić mafijaš Europe” i to je objavljeno na Facebooku. U svakoj normalnoj zemlji taj veleposlanik bi morao biti pozvan na konsultacije, ja sam to rekao gospođi Turković ali molim i vas kao članove Predsjedništva da ne štitite mene, jer meni to zaista nije potrebno ali vas molim da zaštite instituciju Ministarstva sigurnosti.”

Željko Komšić: Upravu ste, to je potpuno nediplomatsko ponašanje.

Šefik Džaferović: Dakle da i ja kažem ono što imam da kažem. Nije točka dnevnog reda ali dobro je što je ministar to otvorio, nama je bitno da ovdje imamo suštinu. Ja sam reagirao jer sam morao, u pitanju je međunarodna suradnja, globalni odnosi i ja sam predsjedavajući Predsjedništva i rekao sam šta sam rekao. I mislim da je to sasvim uredu što sam kazao. Ministar, ako misli da postoji problem onda se zna koji je put, Vijeće ministara,  Predsjedništvo, ja sam otvoren za sva pitanja koja treba preuzeti da bi u ovoj zemlji bilo što je moguće bolje. Naravno da je taj postupak veleposlanika izašao iz diplomatskih okvira o kojima Vi govorite sada. Predsjedništvo BiH će ovu stvar razriješiti na najbolji način tako što ćemo biti na tragu ranijih odluka Predsjedništva. Mi tražimo da Vijeće minisitara, i Vi ste motor u svemu tome, izađete pred Predsjedništvo s jasnim planom, a onda će Predsjedništvo to sve razmatrati i podržati sve što je u skladu s normama međunarodnog i domaćeg prava i interesa ove zemlje kada je u pitanju migrantska kriza. Gospodine Dodik, izvolite.

Milorad Dodik: Prvo trebamo kazati  da to nije stav Predsjedništva, i drugo, ja poslije ovoga mislim da treba pokrenuti proceduru da se ovaj proglasi personom non grata. Tako on može doći i Komšiću  i meni uručivati te knjige i razne stvari, mislim da je gospodin Radončić to na vrijeme pokrenuo i ja samo tražim proceduru. Ako je potrebno  pokretanje procedure, kao član Predsjedništvva, ja ću i pokrenuti ili na neki drugi način. I mislim da ga treba proglasiti personom non grata.

Tekst u transkripta u cijelosti možete pročitati OVDJE.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.