Najpoznatiji hrvatski (bivši) beskućnik piše: Ljudska glupost i svemir su beskonačni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tvrdnja da je Kljuić Franju Tuđmana usporedio s Hitlerom, a BH Hrvate s nacistima je čista laž. To što je Kljuić spomenuo Švicarske Nijemce i Hitlera, to je spomenuo u sasvim drugom kontekstu.

Piše: Mile Mrvalj/Udruga Fajter

(autor je rođeni Sarajlija, bivši zagrebački beskućnik sa ‘stažem’ od tri godine i osnivač udruge Fajter. U suradnji s agencijom za društveno odgovorne projekte Brodoto, Mile je ovog mjeseca u Zagrebu počeo voditi prvu edukacijsku (anti)turu Invisible Zagreb (Nevidljivi Zagreb). Cilj je senzibilizirati javnost o rastućem problemu beskućništva u Zagrebu te pomoći beskućnicima u postupnoj resocijalizaciji i zapošljavanju. Bez sarajevksog doma je ostao kada je odlučio podignuti hipotekarni kredit za otvaranje galerije. Nedugo nakon toga ostaje bez stana koji mu je oduzela banka i odlazi u Zagreb gdje je tri godine bio beskućnik. Mrvalj komentir tekst pod naslovom ‘U Topićevom Napretku – Kljujić Tuđmana usporedio s Hitlerom, a bh Hrvate s nacistima’ )

“…Sam naslov teksta je čista lažljiva provokacija. Naslov glasi: U TOPIĆEVOM NAPRETKU Kljuić Tuđmana usporedio s Hitlerom a BH Hrvate s nacistima!

Prvo: Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Sarajevu nije Topićev Napredak nego zakonski registrirano društvo koji ima svoj statut i upravna tijela gdje se sve odluke donose po najvećim demokratskim standardima, dakle prof.dr. Franjo Topić teolog, svećenik, filozof, humanista i filantrop je jednak među jednakima i taj Napredak u Sarajevu je jednako Topićev koliko i svih članova Napretka (a ima ih nekoliko tisuća članova širom svijeta) a HKD Napredak- Napretkov kulturni centar u Zagrebu je jedna od preko 60 podružnica širom svijeta koja je također zakonski registrirano u Hrvatskoj. Prof. Topić je krajem 80-tih s grupom hrvatskih intelektualaca obnovio rad HKD NAPREDAK u Sarajevu.

Naravno da naj najveća zasluga za stvaranje i organiziranje tog društva ima prof. dr. Franjo Topić koji je na prvoj osnivačkoj skupštini izabran za predsjednika HKD NAPREDAK. Ubrzo je počeo strašan rat u Sarajevu, gradu koji je imao dužu opsadu od Staljingrada, u gradu na koji je preko tri godine dnevno padalo oko 1500 granata, u gradu kojeg su četnički zlikovci s okolnih planina s preko 200 snajperskih linija sijali smrt u gradu u kojem je pobijeno preko 3000 djece. U takvim okolnostima HKD NAPREDAK je činio doslovno čuda, brojne tribine, izložbe, koncerte i HKD NAPREDAK u Sarajevu je zajedno sa Karitasom preuzeo ulogu humanitarne pomoći Hrvatima u Sarajevu i ne samo Hrvatima nego i svim građanima Sarajeva.

Živi svjedok tog vremena sam i ja koji je ponosno čitav rat branio moje Sarajevo, a na prve barikade krenuo sam s pištoljem Bereta 6,25 mm i imao sam 16 metaka, a branio sam grad protiv četvrte vojne sile u Europi. Veliki angažman i entuzijazam je uložio upravo Franjo Topić.

Zato svaki dobronamjerni čovjek će reći jedno veliko hvala gospodinu Topiću, a zlobnici će i u Isusu Kristu naći milijun mana. Naravno, da svačiji rad je podložan ocjenjivanju ili kritici ali globalno gledajući rad i djelo Franje Topića je kolosalan i vrijedan poštovanja i divljenja.

Drugo: Tvrdnja da je Kljuić F. Tuđmana usporedio s Hitlerom, a BH Hrvate s nacistima je čista laž. To što je Kljuić spomenuo Švicarske Nijemce i Hitlera, to je spomenuo u sasvim drugom kontekstu, a to što taj plitkoumni novinar vidi to što vidi, ja mu zaista ne želim objašnjavati jer očito da taj novinarčić ima manji IQ od tjelesne temperature.

Treće: HKD NAPREDAK u Sarajevu je društvo s tradicijom dužom od 100 godina i sve vrijeme je njegovao prularizam različitih stavova (političkih, svjetonazorskih, filozofskih) stipendije su dobivali mnogi velikani iz svih oblasti umjetnosti kulture i znanosti pa i jedina dva Nobelovca Ružička i Andrić. Treba naglasiti da su stipendije dobivali pored Hrvata i Židovi, Muslimani-Bošnjaci, Srbi i ostali. HKD NAPREDAK U SARAJEVU je prije svega sve vrijeme imao snažnu humanitarnu notu. Opet živi svjedok sam i ja. Predsjednik sam i osnivač humanitarne udruge Fajter za pomoć beskućnicima, i ova udruga postoji već punih pet godina i sve vrijeme sam imao snažnu podršku HKD NAPREDAK Napretkov kulturni centar u Zagrebu, Bogovićeva 1 organizirao sam cca 10-tak humanitarnih izložbi, promocija i predavanja.

Četvrto: Tko stoji iza ovog teksta na ovom portalu? Naravno da predstavljanje knjige Stjepana Kljuića nije meta ni cilj ovog teksta nego HKD NAPREDAK-Napretkov kulturni centar u Zagrebu. Skupina kriminalaca okupljana oko Miljenka Puljića (kako drugačije nazvati ljude koji su prije skoro godinu dana razvalili bravu i provalili u prostore HKD NAPREDAK- Napretkov kulturni centar u Zagrebu na adresi Bogovićeva 1 i uzurpirala prostor) Naravno kada je došla policija oni su izbačeni van iz tih prostora. Tu grupu kriminalaca jedino interesiraju nekretnine u vlasništvu HKD NAPREDAK U SARAJEVU! Njih zanima jedino rentanje tih prostora i novčeki u njihovim džepovima, a kultura i humanizam u njihovim mozgovima su apstraktni pojmovi.

Za kraj još nešto ova skupina odmetnutih kriminalaca u javnosti se predstavljaju kao veliki domoljubi, demokrate i Hrvati, sjetimo se da je i zloglasna UDBA razvaljivala brave i ulazila u prostore, tako su uradili 1947. godine i s HKD NAPREDAK U SARAJEVU. Što se tiče ovog novinarčića koji je napisao ovaj lažljivi tekst, mogu reći da uvijek žalim ljude koji žive od Judinih šoldi.

Share.

Comments are closed.