TUŽBE ZBOG GLAZBE Koju sličnost imaju J.Lo, Shakira, ples u trikou i Josipa Lisac koja je hrvatsku himnu pretvorila u umjetnost

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu danas je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske. Sličan slučaj događa se i u SAD-u -bivši trener srednjoškolskih ekipa američkog nogometa i pastor Dave Daubenmire podnio je tužbu tešku 876 milijardi američkih dolara na sudu u Ohiu protiv NFL-a, Pepsija, Foxa i još nekoliko kompanija zbog Superbowla, odnosno, atraktivnog nastupa na J.Lo i Shakire na poluvremenu utakmice.

Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način, javlja Dalmatinski portal..

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja.

Županović smatra da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne.

‘Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog djela’, obrazložio je Županović.

Predložio je tužiteljstvu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

Županović kaže za Dalmatinski portal da je diplomirani pravnik i da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac.

‘To je moj osobni stav. Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat’, kazao je Županović.

Ne očekuje da će se išta konkretno dogoditi s prijavom.

‘To bi išlo na nekakvo vještačenje kod glazbenih kritičara, a vrana vrani ne kopa oči, ne vjerujem da bi se itko usudio nešto reći protiv nje’, zaključio je Županović.

Članak 349. Kaznenog zakona navodi da će se onaj tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine, podsjeća Dalmatinski portal.

Slično i u SAD-u: Zbog J.Lo i Shakire na Super Bowlu tužba od 876 milijardi dolara

No, ukoliko i dođe do sudskog postupka, tužitelj će morati dokazati kako je to hrvatska glazbena diva omalovažila hrvatsku himnu ili je to bila vrhunska umjetnost. Možda ipak na krivom mjestu i u krivo vrijeme, ali ipak bezvremenskom izvedbom.

Podsjećamo na sličan slučaj i u SAD-u – bivši trener srednjoškolskih ekipa američkog nogometa i pastor Dave Daubenmire podnio je tužbu tešku 876 milijardi američkih dolara na sudu u Ohiu protiv NFL-a, Pepsija, Foxa i još nekoliko kompanija zbog Superbowla, odnosno, atraktivnog nastupa na J.Lo i Shakire na poluvremenu utakmice.

Kako je rekao, ono što su J.Lo i Shakira pokazale u pauzi od utakmice nije bilo primjereno na utakmici i sportskom događaju koji prati mnoštvo maloljetnika.

– Htio sam gledati utakmicu, a ne neukusan ples i pornić. NFL je pumpao pornografiju u naše domove, a nisu nas na to upozorili. Prije programa nije bilo upozorenja na televiziji. J.Lo je samo odjednom započela sa svojim stiperskim nastupom. Superbowl je sportska manifestacija koju prati i mlađa populacija – napisao je Daubenmire pitajući “tko to njega sprječava da vidi kraljevstvo nebesko”

Hitovi kao što su Hips Don’t Lie i On the Floor Shakira i Jennifer Lopez izveli su uz energičan ples i u oskudnoj odjeći što je iznimno zasmetalo tamošnjem pastoru. Svoju je tužbu najavio i na jednoj web stranici gdje je objavio tekst u kojemu objašnjava zašto su mu nastupi zasmetali.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.