Goodbye BiH, welcome to Germany

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, najavljuje RSexit, građani BiH masovno napuštaju zemlju i pokazuju veći interes za novi njemački Zakon o doseljavanju stručne radne snage. Oni očigledno sanjaju o Njemačkoj.

Piše: Zorica Ilić/Deutsche Welle

„Sanjam o tome”, rekao je prije dvije godine Milorad Dodik, sadašnji član Predsjedništva BiH, odgovarajući na pitanje novinara DW-a hoće li održati referendum o neovisnosti Republike Srpske. „Čim imam minimalne, i u promilima, šanse ja bih to održao”, dodao je Dodik. (Inače, možda ne bi bilo loše da svi oni koji su ovih dana spremno dočekali najnovije Dodikove prijetnje prethodnu rečenicu pročitaju još jednom.) Potpisnica ovih redaka mu je tada, na njegovo nedvosmisleno priznanje da sanja o održavanju referenduma o neovisnosti RS-a, rekla da misli kako građani ne sanjaju o referendumima, već o boljem životu. Mislila sam tada, priznajem, o boljem životu UNUTAR BiH. Međutim prevarila sam se. Građani očigledno sanjaju o boljem životu, ali IZVAN BiH.

Iako nema točnih podataka o broju iseljenih Bosanaca i Hercegovaca od završetka rata do danas, procjene govore da je BiH samo u periodu od 2013. do 2019. godine napustilo između 300.000 i pola milijuna stanovnika.

Svi (Dodikovi) referendumi

Za to vrijeme je Milorad Dodik uglavnom najavljivao održavanje raznih referenduma, a javnost po pravilu raspravlja o njima danima i mjesecima. Neki mediji navode da je do sada više od 30 puta najavljivao različite referendume. Spominjao se tako najčešće upravo referendum o odcjepljenju RS-a, pa onda o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Danu RS-a, ulasku BiH u NATO…

Jedini koji je zaista i održan bio je referendum o Danu RS-a koji je prema odluci Ustavnog suda BiH – neustavan. Uz to njegovi rezultati nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku RS-a. Ali je zato najava održavanja ovog referenduma (ali ne samo ovog) mjesecima držala zemlju u izvanrednom stanju sve uz širenje straha od ponovnog izbijanja rata.

(Skoro) kao Švicarska

Referendumi su tako – zahvaljujući Dodiku – postali skoro svakodnevna tema u životu građana BiH – ako ne svakodnevna, a onda tema koja se svako malo ponavlja.

Nakon ovoliko priče o njima prosječni Bosanac i Hercegovac bi mogli pomisliti da žive u samoj Švicarskoj. Kakva ironija: neki su prije rata sanjali da bi njihova zemlja mogla biti uređena upravo po švicarskom modelu. No njihova je zemlja sve samo ne Švicarska, a standard života u njoj milijunima svjetlosnih godina daleko od standarda u maloj alpskoj državi u kojoj ne samo da nijedna promjena Ustava nije moguća bez raspisivanja referenduma, nego se i za bilo koju promjenu u zakonu može raspisati referendum, zbog čega se više od polovice referenduma koji se održavaju u čitavom svijetu održava upravo u Švicarskoj.

No Švicarcima referendumi služe kao izraz direktne demokracije, a Bosancima i Hercegovcima za širenje straha.

Goodbye BiH…

Posljednja u nizu prijetnji, vješto osmišljena kao politička parola da stane u jednu rečenicu i naravno zgodna za citiranje u medijima, glasi:„Goodbye BiH, welcome RSexit”.

Izrekao ju je upravo Milorad Dodik u u svom govoru na posljednjoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske. Sjednica je završila usvojenim zaključcima koji – po tko zna koji put – imaju samo jedan cilj: dodatno destabilizirati ionako destabiliziranu zemlju. „Za 60 dana se vidimo”, rekao je Dodik zastupnicima. “Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao – goodbye BiH, welcome RSexit.”

Za stanovnike BiH tih 60 dana znači novih 60 dana rasprava o „izvornom” Daytonu, međuentitetskim granicama, blokade rada državnih institucija, ispiranja mozga, medijskog rata, prijetnji pravim ratom… 60 dana u kojima neće biti govora o tome kako smanjiti nezaposlenost, osigurati nova radna mjesta, poboljšati zdravstvo koje je na koljenima, uložiti u obrazovanje, infrastrukturu… Ili pak kako smanjiti egzodus iz zemlje.

… i snovi o Njemačkoj

A propos egzodusa: Dodikovih 60 dana se inače navršava 17. 4. Bit će to 47 dana od stupanja na snagu njemačkog Zakona o doseljavanju stručne radne snage. Ovim Zakonom Njemačka želi olakšati dolazak stručne radne snage iz država koje nisu članice EU-a. Kako se saznaje u Berlinu, jedna od regija koja je njemačkim poslodavcima posebno interesantna je: Zapadni Balkan.

Trend iseljavanja iz BiH će se dakle po svemu sudeći nastaviti. Uzme li se to u obzir na izborima, a i na referendumima, uskoro jedva da će imati tko glasati.

A ako je suditi po izvještajima o dnevnoj čitanosti tekstova na stranici DW-a, o tome neće imati ni tko čitati: 18. 2. – dan nakon što je Dodik najavio navodni RSexit i dan nakon što je počelo odbrojavanje njegovih famoznih 60 dana – na online stranici DW-a za BiH tekst pod naslovom „Njemačka želi još više radnika s Balkana“ bio je više od deset puta čitaniji nego tekst s naslovom „Dodik: ‘Goodbye BiH, welcome RSexit'”.

Jer dok on sanja o RSexitu, građani očigledno sanjaju o: (welcome to) Germany.

Share.

Comments are closed.