EU zaključala granicu za bh. građane, a inzistiraju na primanju nelegalnih migranata – možda je najbolje da BiH počne puštati migrante u EU?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se sljedeći tjedan otvore granice Europske unije (EU), piše Radio Slobodna Europa. Prema njihovoj informaciji, izgleda je BiH, nakon prvih optimističnih vijesti u medijima, ipak ispala iz igre.

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, trebaju usuglasiti zemlje članice EU.

Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26. lipnja, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na razini veleposlanika zemlja članica Europske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko vanjskih granica EU, piše https://www.slobodnaevropa.org/a/granice-eu-ostaju-zatvorene-za-vecinu-zemalja-zapadnog-balkana-i-posle-prvog-jula/30692957.html.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog srpnja, među kojima, iz regije, su samo Srbija i Crna Gora.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterija.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji s pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Prijestolnice EU imaju rok do subote u 18 sati za usuglašavanje s listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke tzv. pisanom procedurom.

Pad broja zaraženih ključan za otvaranje granica

Naime, glavni kriterij da EU otvori granice prema tzv. trećim zemljama je opadajuća stopa zaraženih korona virusom.

U smjernicama Europske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica stoji da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebala biti usporediva ili bolja od prosjeka u EU. Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u posljednjih 14 dana.

11. lipnja je na Zapadnom Balkanu bilo slično ili bolje

EK je 11. lipnja preporučila zemljama članicama da se od 1. srpnja ukinu restriktivne mere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Mjere su uvedene sredinom ožujka, zbog izbijanja pandemije COVID-19. Tada je EU uvela restriktivne mere i unutar europskih granica. One su za teritoriju EU i Schengen zonu ukinute 15. lipnja.

Međutim, od ukidanja restriktivnih mera, u zemljama Zapadnog Balkana je narastao broj zaraženih i umrlih od COVID-19.

Preporuke nisu pravno obvezujuće

I ako se usvoje preporuke EK, one nisu obvezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno nastaviti s provođenjem ili ukidanjem restriktivnih mera za putovanja građana iz tzv. trećih zemalja.

Također, svaka država EU ima suvereno pravo indivudualno uvesti ili ne, dodatne preventivne mere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice, piše RSE.

(Izvor: RSE)

Share.

Comments are closed.