Apel hercegovačkih gospodarstvenika prema Sattleru: Zakon o ublažavanju posljedica pandemije je populistički i neučinkovit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH) ističu da su, analizirajući sadžaj predloženog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, zaključili da predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne, kako bi se spasila radna mjesta i očuvala poduzeća. Zaključuju da su iste populističke i neučinovite te da ne osiguravaju najvažnije oslonce i uporišta za spas domaćeg gospodarstva.

Iz APH podsjećaju da su i prije samog eskliranja krize s pandemijom koronavirusa, ukazivali na moguce pogubne posljedice po ekonomiju BiH, sugerirajući konkretne mjere koje bi vlasti treble poduzeti.
“Danas smo se obratili specijalnom predstavniku Europske unije u BiH (EUSR), kao jedinoj instanci za koju vjerujemo da može utjecati na političke lidere da se zakonski okviri spašavanja bh ekonomije promijene i da se više ide u korist realnog sektora i poduzetništva”, stoji u priopećnju iz APH.

Njihovo pismo prema EUSR, s naslovom ‘Neučinkovitost Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica može biti pogubna po ekonomiju BiH’, a koje u ime UO APH potpisuje Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije poduzetnika Hercegovine Damir Vidačak, prenosimo u cijelosti:

“Vaša uvažena ekselencijo ambasadore Sattler,

Obraćam Vam se uime Asocijacije poduzetnika Hercegovine kako bismo Vam skrenuli pažnju na potencijalnu pogubnost Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojeg je usvojila Vlada Federacije BiH i poslala ga u parlamentarnu proceduru.
Analizirajući sadržaj predloženog Zakona, zaključili smo kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne, kako bi se spasila radna mjesta i očuvale firme. Predložene mjere su neefikasne, populističke i ne osiguravaju najvažnije oslonce i uporišta za spas domaće privrede.
Kao Asocijacija poduzetnika Hercegovine, koja okuplja 60-tak uglednih kompanija iz naše regije, s oko 2.500 uposlenika, na vrijeme smo reagirali i ukazivali na nužnost donošenja realnih ekonomskih mjera, kako ne bi dolazilo do masovnog gubitka radnih mjesta i supstanci samih firmi.

Želimo Vam predočiti naše prijedloge za dopune mjera ekonomske politike, za koje držimo da bi umnogome pridonijele očuvanju radnih mjesta, tvrtki i poduzeća:

1. Preuzimanje obveza refundiranja plaća te poreza i doprinosa na plaće za sve zaposlenike za poduzeća i objekte svih kategorija kojima je naređeno privremeno obustavljanje pružanja usluga i prodaje, odnosno kojima je onemogućen rad, sukladno naredbama Stožera civilne zaštite, kako na razini entiteta i Brčko Distrikta BiH, tako i na razinama općina, gradova i županija, s jasno definiranim rokovima, a najkasnije trideset dana od isplate plaće. Primjer: Naredbe 12-40-6-11/20, 12-40-6-148-12/20, naredbe o zabrani rada šoping centara i slično. Mjera se odnosi na period za vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće ili vanrednog stanja.
2. Preuzimanje obveza refundiranja poreza i doprinosa na plaće od strane nadležnih institucija za sva poduzeća, bez izuzetka, za period od ožujka do lipnja/juna, kada je evidentno smanjenje opsega poslovanja uslijed mjera poduzetih za vrijeme trajanja pandemije, uz jasno definirane rokove, a najkasnije trideset dana od isplate plaća. Mjera se odnosi na period za vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće ili vanrednog stanja.

3. Oslobađanje svih poreznih obveznika plaćanja poreza na dobit za 2019. i 2020. godinu, s obzirom na višestruki pad gospodarskih aktivnosti i gubitak u poslovanju tijekom 2020. godine. Uplaćeni porez na dobit za 2019. godinu tretirati kao akontaciju za porez na dobit za 2021. godinu.
4. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak za vrijeme trajanja stanja nesreće.
5. Oslobađanje svih poduzeća plaćanja komunalnih taksi i svih parafiskalnih nameta.
6. Omogućavanje plaćanja i obračuna PDV-a prema naplaćenim fakturama i produžavanje roka plaćanja PDV-a.
7. Izdavanje Naredbe pravnim subjektima iz Javnog sektora, kao i županijama, gradovima i općinama, da izvrše plaćanja prema poduzećima s kojima imaju potpisane ugovore i to na način da u cijelosti odmah plate već realizirane isporuke.
8. Izglasati obavezan moratorij na rate kredita za sve pravne i fizičke osobe u trajanju od šest mjeseci.
9. Osnivanje posebnog fonda za pomoć gospodarstvu i poticanje poslovnih aktivnosti.
10. Osloboditi sva poduzeća naknada za ljetne bašče tijekom trajanja stanje nesreće ili izvanrednog stanja.
11. Sve pravne osobe osloboditi plaćanja najma prostora u vlasništvu općina i županija tijekom trajanja stanja nesreće ili izvanrednog stanja.
12. Poljoprivredne površine koje su u nadležnosti općina i županija ustupiti na korištenje, bez naknade, za vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće ili izvanrednog stanja”, stoji u pismu Asocijacije poduzetnika Hercegovine prema specijalnom predstavniku Europske unije u BiH Johannu Sattleru.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.