Zaokret u Europi: Francuzi će cijepiti starije od 65 AstraZeneceom, to traže i njemački imunolozi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osobe koje imaju 75 godina i više i dalje će se cijepiti Pfizerovim ili Moderninim cjepivom, dodao je francuski ministar zdravstva.

Francuska je ublažila zabranu cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZenece i osobe u skupini od 65 do 75 godina sada mogu primiti cjepivo AstraZenece rekao je ministar zdravstva Olivier Veran u ponedjeljak navečer za kanal France 2.

“Od sada”, osobe starije od “50 godina i više, uključivo one od 65 do 75”, koje pate od komorbiditeta, čak i ako imaju zdravstvenih problema poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, moći će se “cijepiti cjepivom AstraZeneca”, rekao je.

Moći će to činiti “kod svog obiteljskog liječnika, u bolnici koja ih prati” ili “za nekoliko dana u ljekarni”, rekao je Veran kako prenosi AFP.

To će potencijalno utjecati na 2,5 milijuna ljudi u zemlji, dodao je Veran.

Osobe koje imaju 75 godina i više i dalje će se cijepiti Pfizerovim ili Moderninim cjepivom, dodao je, prema AFP-u.

Francuska je ranije govorila, kao i neke druge zemlje Europske unije, da bi se cjepivo AstraZenece trebalo davati mlađima od 65 jer dostupni podaci nisu dovoljni za preporuku uporabe tog cjepiva među starijim pacijentima.

Ta odluka bila je kritizirana zbog nedostatka cjepiva u EU-u, porasta zaraze u bloku i uspješnog pomaganja AstraZenece Velikoj Britaniji u obuzdavanju epidemije.

U Njemačkoj je Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog imunološkog društva, pozvao vlasti da odobre cjepivo za starije.

Francuska, s oko 67 milijuna stanovnika, teško je pogođena u pandemiji koronavirusa i ima više od 86.000 mrtvih, pokazuju podaci vlasti.

 

 

(izvor:Hina)

Share.

Comments are closed.