ZA TRI MJESECA !? COVAX objavio plan: Do kraja svibnja u BiH stiže 108.000 doza AstraZenecinog cjepiva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Bosnu i Hercegovinu bi do kraja svibnja trebalo biti isporučeno 108 tisuća doza AstraZeneca cjepiva navodi se u planu raspodjele koji je objavio međunarodni mehanizam COVAX.

Međunarodni mehanizam COVAX objavio je plan raspodjele cjepiva protiv koronavirusa za period od veljače do kraja svibnja 2021. godine. Ovo je prva runda isporuka koja uključuje 237 milijuna doza cjepiva AstraZeneca, prenosi BHRT1.

Prema ovom planu, do kraja svibnja, u Bosnu i Hercegovinu bi trebalo biti isporučeno 108 tisuća doza ovog cjepiva. Navodi da bi BiH trebala dobiti i 23, 400 doza Pfizerovog cjepiva.

Goran Čerkez , član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva za ‘BHT1 uživo’ kazao je da je FBiH spremna za cijepljenje:” Što se tiče FBiH imamo sve spremno i možemo odmah krenuti u imunizaciju. Sve što smo dobili zahtjeva blagovremeno smo ispunili. Cjepivo za FBiH je u potpunosti plaćeno. Ne govorimo ni o kakvim donacijama ili pomoći BiH. Govorimo o isporuci onog što je bilo plaćeno, jer u ovom trenutku mi smo ispunili uvjete, što je svojim dopisom potvrdila i SZO, da FBiH može početi s primjenom cjepiva”, rekao je Čerkez.

Kako su naveli u izvješću, riječ je o ranije dogovorenim količinama koje neće biti dio ovog prvog kruga isporuke, a u tabeli su navedeni radi generalne preglednosti.

Iz COVAX-a su naglasili da će do kraja tjedna tabela biti finalizirana te da se isporuke mogu očekivati uod veljače do ožujka te od travnja do svibnja.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

Razgovarano je o poteškoćama i kašnjenju u isporuci cjepiva za BiH preko mehanizma Ujedinjenih naroda – COVAX.
Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je Bosna i Hercegovina još tijekom prošle godine ispunila sve svoje financijske i druge utvrđene obveze, te da isto očekuje od programa COVAX i proizvođača cjepiva koji djeluju u okviru ovog programa.

Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati Popratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i proizvođača, kao naknadno dodate obveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu cjepiva u jasno preciziranim rokovima.

Zaključeno je da BiH ispunjava sve tehničke uvjete da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milijun cjepiva svih proizvođača koji djeluju u okviru program COVAX.

Članovi Predsjedništva BiH su se zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci BiH u dopremi cjepiva, te su zatražili da WHO i COVAX program budu uključeni u ovaj proces sve do njihove konačne isporuke.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zahvalio se danas članovima Predsjedništva BiH na njihovoj “snažnoj posvećenosti u pravičnoj raspodjeli cjepiva svim ljudima”.

Ghebreyesus je dodao kako je bio “inspiriran” težnjom članova državnog Predsjedništva za ubrzavanjem pristupa cjepivu s provjerenom i osiguranom kvalitetom, pozdravljajući napore COVAX sustava.

“Spreman sam vam pružiti svaku podršku”, poručio je prvi čovjek WHO-a članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.