Sarajevski ugostitelji traže radno vrijeme do ponoći i živu glazbu, a vlada najavljuje strožije mjere: Tražimo odgovornost zbog necijepljenja – ugrožena nam je egzistencija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ugostitelji, hotelski radnici i glazbenika Sarajevske županije u utorak večer održali su sastanak u Sarajevu i donijeli nove zaključke i zahtjeve koje su dostavili Vladi i Ministarstvu zdravstva, te Kriznom stožeru Federacije BiH.  Na suprot tome, sutra bi trebala biti održana sjednica Vlade Sarajevske županije na kojoj će biti razmatrana i mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u borbi protiv koronavirusa zbog povećanja broja novozaraženih.

Oni traže kitan sastanak sa Kriznim stožerom i Vladom FBiH inače u suprotnom najavljuju prosvjede. Također, inzistiraju i na svom članu udruženja pri odlukama donošenju mjera, radno vrijeme do 24 sata, ukidanje zabrane žive glazbe jer, kako smatraju, ona ničim ne ugrožava goste. U zahtjevima je i ukidanje razmaka od 7 metara te da se vrati na razmak predviđen 1,5 do 2 metra.

Ako se ovi njihovi zahtjevi ne usvoje, traže istu mjeru u prodajnim centrima, javnom prijevozu, javnim ustanovama, sportskim centrima…

“Predlažemo puno ozbiljnije kazne, pa i pet puta veće za ozbiljne prekršitelje mjera, jer su oni u manjini, a ne da svi ispaštaju zbog nekolicine. Spremni smo na potpuno zatvaranje s plaćenim prihodima po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju. U slučaju zatvaranja da država plati zakupnine općinama ili da se smanje za 85% po ovoj mjeri na snazi. Tražimo odgovornost zbog nedostatka cijepljenja, čime se i dalje ugoržava naša egzistencija”, zahtjevi su sarajevskih ugostitelja, hotelskih radnika i glazbenika koje je Udruženju hotelijera i restoratera u BiH dostavio predstavnik ugostiteljskih radnika Sarajevske županije Dževad Topić.

Upućen je i apel Kriznom stožeru i Vladi da udovolje ovim zahtjevima kako bi u Sarajevskoj županiji preživjeli. “Ugostiteljski radnici žele preživjeti od svog rada”, navodi se u priopćenju.

No, hoće li njihovi zahtjevi biti ispunjeni ili će čak biti uvedene još strožije mjere – teško je kazati.

Naime, sutra bi trebala biti održana sjednica Vlade Sarajevske županije na kojoj će biti razmatrana i mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u borbi protiv koronavirusa.

Premijer ove županije Edin Forto izjavio je za medije kako će se prijedlog novih, strožijih, mjera naći na sutrašnjoj sjednici Vlade SŽ-a. Prema riječima Forte, zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije moguće je uvođenje restriktivnih mjera u smislu skraćenja radnog vremena.

U ovoj županiji je u posljednja 24 sata testiran 901 uzorak na koronavirus od čega je pozitivnih 348. Preminulo je pet osoba. Jučer je u prijavljeno 274 zaraženih, što potvrđuje značajno povećanje broja zaraženih na dnevnoj razini.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Sarajevske županije za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je naredbu koja je stupila na snagu 25. veljače. Između ostalog, ovom naredbom zabranjena je organizacija svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, organizacija za sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), kao i organizacija glazbe uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Naređeno je propisno nošenje zaštitnih maski, kao i obvezno propisno pridržavanje zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra u zatvorenom i otvorenom prostoru. Naređena je i organizacija radnog vremena u razdoblju od 5 do 23 sati svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira posluju li samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja gospodarska djelatnost (benzinske crpke, objekti za smještaj i dr.), priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, i dr.) i svim tržnim centrima uz obvezno prisustvo COVID redara u okviru radnog vremena.

Share.

Comments are closed.