Vlada HNŽ-a sindikatima zdravstva poslala prijedlog o povećanju plaće – Hoće li pristati? Izgleda da neće i traže pregovore

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donijela je, na žurnoj telefonskoj sjednici, a na prijedlog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, Odluku o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a, izvijestili su iz Vlade HNŽ-a. Ovaj prijedlog uslijedio je nakon još jednog prosvijeda sindikata zdravstva HNŽ-a i postavljanja prosvjednog šatora u blizini Vlade. Međutim, sindikati na ovaj prijedlog kažu da je isti kao i prije tri mjeseca te traže pregovore.

Tim prijedlogom Vlada HNŽ-a nudi povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

Kako su izvijestili, predmetna ponuda bit će, sukladno proceduri, dostavljena reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje.

“Vlada i ovom prigodom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, sukladno Zakonom predviđenoj proceduri, sve s ciljem brzoga i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućega i objektivno provediva dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskoga kolektivnog ugovora”, izvijestili su iz Vlade HNŽ-a.

Sindikati: Prijedlog isti kao prije tri mjeseca – predstava za javnost

Iz sindikata su poručili kako se radi o istoj ponudi prije tri mjeseca. Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika SKB Mostar Ivica Anić kazao je je Vlada poslala isti prijedlog kao i prije tri mjeseca, što je, smatra, neprihvatljiv apsurd.

“Da bi bilo još gore”, kako naglašava, “javnosti su to predstavili kao neki uspjeh bez da su razgovarali sa sindikatom i usaglasili bilo kakav dogovor. Oni samo vješto manipuliraju i ništa drugo. Ovo je jedna predstava za javnost i ništa više. Još nikada nismo sjeli za pregovarački stol i Vlada je ovim pokazala kako i dalje vodi komunikaciju jednosmjerno, a nas ne doživljava. Mi trebamo tek ispregovarati kolektivni ugovor, a ne da oni nama opet nešto nude što su već nudili i javnost to predstavljati kao rješenje problema i njihovu dobru volju”, kaže Anić za Klix.ba.

Podsjeća da su prije tri mjeseca iz vlade poslali prijedlog za povećanje koeficijenta u postotcima, što nikome nije jasno šta zapravo znači i koliko će to biti povećanje plaća, te tražili pojašnjenje, šta bi to značilo konkretno ali nikada nisu dobili odgovor kao ni danas.

“Ako imaju dobru volju neka povuku tužbe i prihvate nas za ravnopravne partnere u razgovorima. Mi smo oprezni i ništa ne vjerujemo do onog trenutka dok nas ne pozovu na razgovor”, ističe Anić navodeći kako poziv za pregovarači stol čekaju u šatoru pored zgrade Vlade HNŽ.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ Dalibor Vuković podsjeća da je Vlada u rujnu obećala da će im koeficijent izjednačiti s koeficijentom doktora medicine i stomatologije od 1.20 , ali da je zdravstvenim radnicima koeficijent svega 0.20 što je nedopustivo.

Podsjeća da je plaća zdravstvenih radnika u prosjeku oko 800 KM, te da ne traže plaće iste kao što imaju liječnici, nego samo koeficijent u skladu s ranijim zaključkom Vlade.

“U priči o izjednačavanja koeficijenta oni su ubacili zaskočicu postotak, a u kolektivnom ugovoru se koeficijent ne izražava u postotcima i što je još gore ne znaju objasniti ni koliko bi to bilo povećanje plaće. Dva puta smo im napisali da nam decidirano objasne što znači to ili da idemo u pregovore. Niti su nam objasnili, niti žele s nama razgovarati“, ističe Vuković u izjavi za Klix.ba.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.