Velika istraga razotkrila ratne zločine: ‘Australski specijalci u Afganistanu su ubili 39 civila‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Glavni istražitelj: ‘Postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda. Neki od odgovornih još uvijek služe u vojsci Australije‘.

Policija ispraznila migrantski kamp, deložirano 2000 ljudi, među njima bile i obitelji s djecom
Čelni australski general u četvrtak je iznio pojedinosti iz izvješća o mogućim ratnim zločinima koje su počinili pripadnici australskih specijalnih postrojbi, a u kojem se navode dokazi o 39 nezakonitih ubojstava u 23 incidenta.

Navodeći pojedinosti iz dugo čekane istrage o postupanju pripadnika australskih specijalnih postrojbi u Afganistanu od 2005. do 2016, general Angus John Campbell je rekao da postoje dokazi o ubijanjima van borbi.

Glavni istražitelj “je utvrdio da postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda o nezakonitim ubojstvima 39 osoba u 23 incidenta od strane 25 pripadnika australskih specijalnih postrojbi, pretežito iz specijalne pukovnije zračnih snaga (SAS)”, rekao je Campbell novinarima u Canberri.

Neki od navodno odgovornih još uvijek služe u vojsci Australije, dodao je.

Izvješća o ubojstvima bit će proslijeđena posebnom istražitelju koji će uskoro biti imenovan i koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka.

Premijer Scott Morrison je uoči objave izvješća razgovarao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, rekao je izvor upoznat s razgovorom.Morrison je prošlog tjedna upozorio da će izvješće sadržavati “teške i loše vijesti za Australce”.

Ured afganistanskog predsjednika je rekao da je Morrison nazvao Ghanija kako bi mu izrazio “duboku žalost zbog ponašanja nekih australskih vojnika” i rekao mu da će biti provedena istraga kako bi se izvršila pravda.

Australija ima vojnike u Afganistanu od 2002. godine u okviru od SAD-a predvođene koalicije koja se bori protiv talibana.

 

 

(izvor: Hina)

Share.

Comments are closed.