Veleposlanik Srbije odbio doći na Komšićev poziv oko uhićenja Edina Vranje u Srbiji

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv Željka Komšića. To je potvrđeno u kabinetu predsjedavajućeg, prenosi portal Klix.ba. Iz veleposlanstva Srbije još se nisu oglasili o razlogu odbijanja dolaska.
Tema razgovora je trebala biti uhićenje bh. državljanina Edina Vranja zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu.
Iako se radilo o službenom pozivu, veleposlanik Đorđević je poručio da se neće odazvati. Usporedbe radi, ranije su se na razgovor u Predsjedništvo kod sličnih situacija odazivali veleposlanici Francuske i Slovenije.
Veleposlanik Đorđević je na sastanak trebao doći u 11, ali je putem tajnice obavijestio Komšićev kabinet da ipak ne želi doći.

“Ovo je prvi put od rata do danas da je veleposlanik neke države u BiH odbio doći na sastanak u Predsjedništvo BiH. Zbog svega navedenog, otkazan je odlazak Željka Komšića, ali i Šefika Džaferovića na Samit nesvrstanih u povodu 60. obljetnice prve konferencije ovog Pokreta, čiji je domaćin predsjednik Srbije”, priopćeno je iz Predsjednišva BiH.

Srbijanski veleposlanik Aleksandar Đorđević potvrdio je da je Veleposlanstvo Republike Srbije od izvjesnog Vuletića dobilo poziv. Ali poziv sa zahtjevom da Đorđević dođe kod Komšića na razgovor u 11 sati bez konkretno navedene teme razgovora.

“Nakon što sam rekao da nisam u mogućnosti pristupiti na tako iznenadan poziv za sastanak, u 10 sati i 20 minuta poziv je ponovio šef kabineta Željka Komšića, uz napomenu da može biti jako neprijatno jer me poziva predsjednik, a ja neću da dođem, te će mediji o tome pisati. Naravno, tema sastanka nije spominjana, već sam pozvan da ‘prijeđem na kavicu’”, priopćio je veleposlanik Đorđević.

U priopćenju, dalje navodi, da je način komunikacije u diplomatskim krugovima jako precizan, te shodno tomu, moli da se zaposleni iz kabineta Željka Komšića, s tim upoznaju. I to preko nadležnih službi Ministarstva vanjskih poslova BiH, a ne preko medija.

Na to je reagirao savjetnik Željka Komšića Davor Vuletić tvrdeći da veleposlanik Srbije nije pozvan “na kavu i ćaskanje” nego je pozvan zbog ozbiljnih stvari koje se tiču dvije države. Poručio je da ukoliko veleposlaniku Đorđeviću “nije jasno šta je uradio odbijajući poziv, treba se konsultirati s nekim tko ima “ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne s kolegama iz BIA-e”, kazano je, aludirajući na Đorđevićevu prijašnju dužnbost ravnatelja BIA-e.

Podsjetimo i da je srbijanskog veleposlanika i u srpnju prošle godine na sastanak pozvao i bošnjački član Predsjedništva, ali je sastanak otkazan jer je on hitno pozvan u Beograd, o čemu je obavijestio Kabinet predsjedavajućeg Džaferovića.

Džaferović je pozvao  Đorđevića kako bi iskazao prosvjed zbog presude kojom je državljanin BiH Husein Mujanović osuđen pred srbijanskim sudom zbog ratnih zločina počinjeninih na području BiH, kao i prosvjed zbog prakse sudskog progona državljana BiH koje provode srbijanske vlasti. Zbog izricanja prvostupanjske presude Višeg suda u Beogradu državljaninu BiH Huseinu Mujanoviću, kojeg je srbijansko pravosuđe prošle godine nepravomoćno osudilo na  10 godina zatvora, zbog zločina na području BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je uputilo notu Srbiji.

/Republikainfo.com/
Share.

Comments are closed.