Veleposlanik SAD u BiH: Izbori u Mostaru moraju se održati ove godine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže da postoji način za osiguranje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, a to je, kazao je “da Parlament usvoji nužne zakone i da se ove godine održe izbori”. Izbore u Mostaru, koji nije bilo od 2008. godine zbog političkih nesuglasica oko izbornih pravila, i u EU smatraju jednim od ključnih prioriteta koji bh. vlasti moraju ispuniti.

Američki veleposlanik, komentirajući održavanje svete mise bleiburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali 16. svibnja, također je kazao da vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama te da se nada da će se te komemoracije usredotočiti na sjećanje, a ne revizionizam. On je također govorio i o korupciji u BiH u vrijeme pandemije korona virusa.

“To potvrđuje našu zabrinutost da je korupcija veliki problem u BiH. Čujemo građane koji upozoravaju na stanje i razinu korupcije i uvredljivo je i žalosno vidjeti slučajeve korupcije u krizi kakva je ova. U normalnim okolnostima, korupcija predstavlja pronevjeru javnih, građanskih sredstava, ali u ovakvoj krizi ona može značiti i gubitak života”, rekao je američki veleposlanik u BiH.

Komentirajući činjenicu da izbori za Mostar još nisu raspisani, Nelson je za RSE rekao:

“Postoji način da se to riješi, a to je da Parlament usvoji zakone koji su nužni da se ove godine održe izbori. Europski sud za ljudska prava je intervenirao i rekao da je lakrdija da se ovo povlači toliko godina i da građani Mostara ne mogu glasati. Izbori u Mostaru se moraju održati ove godine! Pitanje je samo kako će se to dogoditi – hoće li sud morati intervenirati ili će političari i parlamentarci napisati rješenje. Mi nastavljamo ohrabrivati dijalog među stranama u postizanju nužanog kompromisa, a ne samo da ga odguraju u ruke suda. Ovo je nešto što Parlament može razriješiti i mi nastavljamo ohrabrivati dijalog o tome. Jako je važno da lideri bilo koje političke stranke ne stavljaju svoje uskostranačke interese iznad potrebe i prava građana Mostara”, rekao je Nelson.

Intervju u cijelosti možete pročitati:

OVDJE

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.