EU veleposlanici EU tražili još migrantiskih centara u BiH, ali nisu spremni primiti ih u svoje zemlje; Dodik odbio kampove u RS-u; Još jedna tuča migranata …

Pinterest LinkedIn Tumblr +

migrantiBiH nije uzročnik migrantske krize, ali trpi veliki pritisak, kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon sastanka s veleposlanicima EU koji je održan s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, prenose Nezavisne novine.

“Svjesni su da je situacija loša, ali da BiH nema kapaciteta za rješenje krize”, kaže Dodik. Velposlanici zemalja članica EU u BiH koji su više od dva sata proveli u Predsjedništvu BiH imali su i dva zahtjeva, a prvi je bio da se migranti s lokacije Lipa prebace u Biru gdje imaju osnovne uvjete za boravak, dok je drugi prijedlog bio da se migranti raspodijele na teritorije cijele BiH, ali je Dodik, kako je rekao, to opet odbio.
“Nema nikakve šanse za formiranje migrantskih centara na teritoriji Republike Srpske”, izričit je bio Dodik.

Ponovio je i da unatoč inzistiranju europskih dužnosnika migranti ne mogu biti vraćeni u Biru zbog negodovanja lokalnog stanovništva. Na sastanku je bilo i drugih prijedloga za rješenje, pa je tako hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio da se formira novi migrantski centar u okolini Bihaća.

“Komšić je predložio da se na Vučjaku kod Bihaća formira novi centar za smještaj migranata. U suštini vidimo da kod predstavnika EU nema spremnosti za takvu lokaciju, ali ono što su očekivali da se po principu nekog ravnopravnog tretmana oni razmjeste u nekoliko kampova širom BiH. Stav Republike Srpske je jasan, Srpska nikakve kampove neće otvarati”, naglasio je Dodik.

Rekao je da su članovi Predsjedništva BiH od EU tražili da i ona prihvati dio izbjeglica iz BiH i da joj na taj način izađe u susret kada je u pitanju rješavanje migrantske krize. Predsjedavajući Predsjedništva se osvrnuo i na sredstva koja je EU dala za rješavanje migrantske krize i rekao je da su samo dio tih sredstava dobile institucije BiH, a da je ostalo otišlo u ruke međunarodnih organizacija za praćenje migracija. Tema sastanka, pored migrantske krize bio je europski put BiH, te se razgovalo i o 14 prioriteta Europske komisije. “Nije bilo nikakvih uvjetovanja od stranih veleposlanstava”, rekao je Dodik i naglasio da se BiH trenutno nalazi u pat poziciji, prenose Nezavisne.

Tuča migranata u Sarajevu

U garaži Mercatora u ulici Ložionička u Općini Novo Sarajevo izbila je tučnjava između nekoliko osoba, a jedna je ozlijeđena, prenosi Klix. Operativni centar MUP-a KS dojavu je dobio oko 17.15 sati nakon čega su odmah na mjesto događaja upućene policijske patrole. “Na terenu je bila i Hitna pomoć koja je ozlijeđenu osobu prevezla u bolnicu na dalje utvrđivanje ozljeda. Prema posljednjim informacijama, riječ je o stranom državljaninu”, naveli su iz MUP-a KS.

Kako neslužbeno doznaju, do sukoba je došlo kada su dvojica migranata napala skupinu stranih državljana prilikom čega je jedan uboden u ruku. Policija istražuje događaj.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.