SDA raspustila gubitničke odbore i dala jednu od najmaštovitijih, ikada, pravdanja za fiktivna prebivališta: “Povratnici iskoristili prvo kretanja”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici usvojilo set zaključaka, među njima i o raspuštanju osam općinskih odbora stranke gdje su postignuti loši izborni rezultati na lokalnim izborima. Upučena je podrška novom predsjedniku SDA od kojeg se puno očekuje kao i od novog visokog predstavnika u BiH, dok odlazećeg Inzka kritiziraju zbog jačanja retrogradnih snaga. Kritike su upućene i prema Tužiteljstvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, a poszdravljen je odlazak predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a srpski član Predsjedništva i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenjen je kao najveća zapreka.  Iz SDA je potvrdila da želi svoga gradonačelnika u Mostaru, a pozdravili su i poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju. Međutim, možda jedna od “najmaštovitijih” pravdanja ikada, a koju su izrekli iz nekih od političkih stranaka u BiH je ona o fiktivnim prebivalištima tijekom izbora u Mostaru: “Predsjedništvo SDA smatra da je pokretanje istražnih radnji protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara politički pritisak na povratnike koji su iskoristili pravo na slobodu kretanja i prebivališta, a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima, te na osnovu adrese prebivališta ostvarili pravo glasanja na lokalnim izborima”.

Migrantska kriza zloupotrebljava se protiv Bošnjaka

1. Predsjedništvo SDA traži od svih nadležnih institucija, posebno od Vijeća ministara, da odlučnije rješava probleme prouzrokovane migrantskom krizom. Od svih političkih aktera na državnoj razini tražimo da se konačno donesu odluke kojima bi se teret migrantske krize rasporedio na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na dva kantona i područja na kojima su Bošnjaci većina. Od institucija Europske unije tražimo da Bosni i Hercegovini pruži intenzivniju i konkretniju podršku, ne samo u humanitarnom, nego i u sigurnosnom i političkom aspektu migrantske krize, jer je očigledno da se ta kriza stvaranjem pritiska na Bošnjake želi zloupotrijebiti za druge ciljeve.

2. SDA očekuje od svih policijskih i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini da bez odlaganja i odlučno poduzmu sve potrebne zakonske mjere i iskoriste sve kapacitete u uspostavljanju javnog reda i mira u migrantskim centrima i ulicama bh. gradova. Nasrtaji migranata na građane BiH i ugrožavanje njihovih života i imovine moraju biti učinkovito spriječeni. Svi migranti koji sudjeluju u kaznenim djelima i incidentima, moraju biti najstrožije procesuirani u skladu sa zakonom i deportirani iz BiH.

Korona virus: Kritike Vijeću ministara, pohvale Federalnoj vladi

3. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da angažman Vijeća ministara u borbi protiv pandemije korona virusa mora biti znatno intenzivniji, naročito u procesu nabavke cjepiva i donošenju brzih i učinkovitih mjera koje su u nadležnosti Vijeća ministara.

4. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da se Vlada Federacije i većina kantonalnih vlada za sada uspješno nosi sa zdravstvenim aspektom pandemije korona virusa. Zahvaljujući pravovremenim mjerama i preporukama, broj zaraženih na milijun stanovnika je znatno niži nego u većini razvijenih zemalja. Zabrinjava velika stopa smrtnosti, iako je i ona nešto niža u FBiH nego u RS.

Velika očekivanja od Bidena

5. Predsjedništvo SDA pozdravlja najavu pojačanog angažmana SAD u Bosni i Hercegovini i regiji nakon izbora predsjednika Josepha Bidena, dokazanog prijatelja naše zemlje. Očekujemo da taj angažman rezultira intenzivnijim provođenjem reformi kojima će otkloniti blokade u funkcioniranju državnih institucija BiH, ubrzanjem euroatlanskih integracija i uspostavi vladavine prava.

Podrška međunarodnoj zajednici

6. Podržavamo stavove koje su iznijeli predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja na sjednici u Vijeću sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini. Suzbijanje secesionizma, sankcioniranje kršenja Daytonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Daytonu, borba protiv segregacije (dvije škole pod jednim krovom), osuda blokiranja institucija (blokada izbora sudaca u Ustavni sud FBiH) su stavovi koje bi trebali podržati svi u Bosni i Hercegovini.

7. Predsjedništvo SDA poziva sve institucije BiH i sve političke aktere da u saradnji sa našim europskim partnerima intenziviraju aktivnosti na ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Europske komisije, te da to svima bude prioritet u radu.

Kritike odlazećem Inzku i očekivanja od novog visokog predstavnika

8. Predsjedništvo SDA očekuje da OHR, bez obzira na to hoće li doći do kadrovskih promjena na njegovom čelu, odlučnije i konkretnije ispunjava svoje obveze koje ima po Daytonskom mirovnom sporazumu. Izostanak reakcije i nektivnost OHR-a i općenito međunarodne zajednice ohrabrili su retrogradne političke snage koje blokadom procesa i rada institucija usprovaju razvoj BiH, sprječavaju uspostavu vladavine prava i secesionističkim prijetnjama izravno ugrožavaju stabilnost BiH, ali i cijele regije. Najmanje što očekujemo od Visokog predstavnika je da bez odlaganja nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i nagrađivanju ratnih zločinaca, te da svojim odlukama otkloni mehanizme kojima se blokira rad institucija.

Dodik – najveća zapreka

9. Predsjedništvo SDA osuđuje svakodnevne šovinističke i ksenofobne uvrjede koje predsjednik SNSD iznosi na račun Bošnjaka, kao i njegovu politiku usmjerenu protiv države BiH. Milorad Dodik, njegova politika, prijetnje i uvrjede koje iznosi i prema najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, najveća su zapreka za izgradnju korektnih političkih odnosa i postizanje kompromisa koji bi doveli do napretka u zemlji, u korist svih naroda i građana.

O izbornom zakonu i Domu naroda

10. SDA nikada neće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH koje bi značile dodatne etničke podjele. Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu sa europskim standardima, uspostaviti balans između građanskog principa i zaštite kolektivnih prava kroz jasno definiranu ulogu domova naroda, na tragu rješenja iz Travanjskog paketa. SDA u potpunosti podržava preporuke OSCE-a i GRECO-a čije bi provođenje osiguralo fer i korektne izbore, te spriječilo manipulaciju izbornim rezultatima.

Pozdravljeno poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju

11. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju zbog dokazanih izbornih krađa i manipulacija, s tim da je potrebno od strane države efikasnije organizirati učešće dijaspore u izbornom procesu.

SDA želi svoga gradonačelnika Mostara, a istragu o fiktivnim prebivalištima smatra – “pritiskom na povratnike koji su ISKORISTILI pravo na slobodu kretanja”

12. Predsjedništvo SDA pozdravlja održavanje lokalnih izbora u Mostaru i rezultate Koalicije za Mostar 2020. Očekujemo da kandidat za gradonačelnika Koalicije za Mostar 2020 dr. Zlatko Guzin, koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat, dobije podršku od svih političkih subjekata u Gradskom vijeću, a posebno od probosanskohercegovačkih političkih stranaka.

13. Predsjedništvo SDA smatra da je pokretanje istražnih radnji protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara (Buna, Gubavica, Pijesci i Jasenica) politički pritisak na povratnike koji su iskoristili pravo na slobodu kretanja i prebivališta, a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima, te na osnovu adrese prebivališta ostvarili pravo glasanja na lokalnim izborima. Od nadležnih istražnih organa u HNŽ očekujemo da prestanu provoditi politički pritisak HNS-a i HDZ-a BiH koji za cilj ima pravdanje lošeg izbornog rezultata HDZ BiH na Gradskom području Mostar Jug.

Protiv HE na Drini u RS-u

14. Klub zastupnika SDA poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da hitno postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamenta BiH i donesu privremene mjere kojima bi se spriječile aktivnosti vlasti entiteta RS na izgradnji tri hidroelektrane na Drini. Postupajući po zahtjevu grupe od 24 zastupnika Parlamenta BiH, Ustavni sud će spriječiti nesagledive štetne posljedice, ali i zaustaviti kršenje vlastitih odluka kojima je određeno da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na razini BiH, ima isključivo država BiH.

Pozdravljen odlazak Tegeltije

15. Predsjedništva SDA pozdravlja odstupanje Milana Tegeltije sa čela VSTV-a i izražava očekivanje da je to prvi korak u temeljitoj reformi pravosuđa, kako bi se ono oslobodilo očiglednih političkih utjecaja.

Kritike Tužiteljstvu i glavnoj tužiteljici Tadić i vjera u Mahmuljinovu nevinost

16. Predsjedništvo SDA još jednom upozorava na dvostruke aršine koje Tužiteljstvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić primjenjuje u istragama i procesuiranju ratnih zločina i drugih potencijalnih kaznenih djela, u ovisnosti o toga da li je riječ o Bošnjacima ili Srbima. Posljednji primjer je afera “Ikona”, u kojem je očigledna namjera da se nečinjenjem cijeli slučaj zataška i odgovorni oslobode odgovornosti, kao što je slučaj sa aferama u nabavci poljske bolnice Vlade RS, Bobar banke, izgradnje administrativnog centra RS i niza drugih. Istovremeno, Tužiteljstvo na čelu sa Gordanom Tadić nastavlja sa praksom procesuiranja i optuživanja zapovjednika i drugih časnika Armije RBiH, koje tereti po zapovjednoj odgovornosti, dok se izričiti počinitelji genocida i teških ratnih zločina koji su srpske nacionalnosti i dalje slobodno kreću BiH. Ovakvom praksom nastoji se izmijeniti karakter rata u BiH i izjednačiti krivica za zločine.

17. Vjerujemo u nedužnost generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i očekujemo da će u drugostupanjskom postupku biti oslobođen krivnje za zločine koje su počinile osobe nad kojima on nije imao nikakve nadležnosti. Smatramo da su proces i prvostupanjska presuda generalu Mahmuljinu još jedan pokušaj promjene karaktera rata u BiH i izjednačavanja žrtava i zločinaca. Izražavamo razumjevanje i žaljenje za svaki izgubljeni život, i tražimo da nadležni pravosudni organi procesuiraju stvarno odgovorne za ove zločine.

18. Pozivamo Vladu entiteta RS da osigura poštivanje Ustava RS i omogući Bošnjacima, u sredinama gdje su bili većinski narod 1991.godine, adekvatno predstavljanje u općinama gdje imaju izabrane predstavnike. SDA će razmotriti pitanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi koje nisu u skladu s Ustavom.

Raspuštanje odbora

Predsjedništvo SDA donijelo odluke o uvođenju povjereništava u općinske/gradske organizacije Stranke u Cazinu, Bihaću, Zavidovićima, Centru, Ilidži, Novom Sarajevu, Novom Travniku i Gradačcu.

Predsjedništvo određuje Sedina Kahrimana za v. d. Predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U roku od mjesec dana pripremit će se prijedlog odluke o rekonstrukciji Izvršnog odbora u Kantonalnoj organizaciji SDA Sarajevo i u Kantonalnoj organizaciji SDA USK, kao i drugim kantonalnim i regionalnim organizacijama gdje se ukaže potreba za rješavanje pitanja dvojnih funkcija.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.