Upozorenje iz EK premijeru USŽ: Dali smo BiH 60 milijuna za zbrinjavanje migranata – učinite to ili ćemo preispitati podršku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komisija očekuje od kantonalnih vlasti poštivanje domaćih zakona i autoriteta odgovornih državnih institucija, te da olakšaju njihove i aktivnosti međunarodnih partnera. Ovo je jedini način da se osigura sigurnost građana vašeg kantona u trenutnoj situaciji. Ukoliko se to ne dogodi, Komisija će preispitati svoju podršku u polju upravljanja migracijama od koje su i Bosna i Hercegovina i Unsko-sanski kanton do sad imali koristi. Očekujem da trenutno djelujete kako bi zaustavili ovaj negativni trend”, zaključeno je u pismu koje je u utorak iz Bruxellesa stiglo na adresu premijera USK.

Naime, u utorak je na adresu premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića stiglo pismo čelnika Europske komisije u kojem se odbacuju kritike koje je iznio Ružnić u svezi sa situacijom s migrantskom krizom u tom kantonu. Kako su poručili iz Bruxellesa – “dok smo mi izvršavali ono što smo obećali, ostatak nužnih koraka koji se trebaju poduzeti su na vama i ostalim vlastima Bosne i Hercegovine”, prenosi N1.

Podsjećamo, premijer USK nedavno je uputio pismo Europskoj komisiji u kojem je zatražio pomoć od Bruxellesa, ali je i kritizirao šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johanna Sattlera.

Iz EK-a su se “zahvalili” na pismu…

“U srpnju 2019. smo održali sastanak s ministrom Mektićem. Tom prilikom zajedno smo identificirali neophodne korake koje BiH mora napraviti kako bi se osigurala učinkovita kordinacija upravljanja granicom i migracijskim kapacitetima na svim razinama, kao i funkcioniranje azilantskog sustava- ključnog prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dalje, razgovarali smo o potrebi da BiH preuzme odgovornost za privremene prihvatne centre koje financira EU i odredi dodatne lokacije pogodne za smještajne kapacitete dieljem zemlje. S tim u vezi, pozdravili smo volju bh. vlasti da identificira imovinu u javnom vlasništvu. Od strane Europske komisije, spremni smo nastaviti pružati financijsku i tehničku podršku.

Od tog trenutka, izdvojili smo dodatnu značajnu podršku, najprije nedavni dodatni iznos of 20 milijuna eura, što u konačnici iznosi 60 miliona eura. Osim toga, viši stručnjak za pitanje migracija, Nino Hartl, koji je imenovan kroz podršku EU, preuzeo je poziciju u Ministarstvu sigurnosti BiH u siječnju 2020. kako bi se olakšala interna kordinacija između svih relevantnih vlasti u BiH. U tom kapacitetu, Hartl je posjetio mnoge prihvatne centre u zemlji i sastao se s Vama u nekoliko navrata u periodu prije blokade prouzročene Covid-19 epidemijom”, podsjetili su iz Europske komisije.

EK se složio sa Ružnićevom konstatacijom da “rezultati još uvijek ne postoje”, ali da za takvo stanje nije kriva Europska unija.

“Iznenađuje da smatrate kako je to posljedica nedjelovanja Europske unije. Dozvolite da budemo krajnje jasni: dok smo mi izvršavali ono što smo obećali, ostatak nužnih koraka koji se trebaju poduzeti su na vama i ostalim vlastima BiH, posebno kada se radi o utvrđivanju odgovarajućih javnih površina za dodatne privremene prihvatne centre”.

Iz Bruxellesa je pružena podrška radu Johanna Sattlera, nakon što ga je u pismu kritizirao Mustafa Ružnić.

“Imam potpuno povjerenje u djelovanje specijalnog predstavnika EU i šefa Izaslanstva EU, veleposlanika Johanna Sattlera, koji održava izravan i učestali kontakt sa svim razinama vlasti od preuzimanja mandata, kako bi se olakšalo upravljanje migracijama u Vašoj zemlji. Također pohvaljujem napore gospodina Hartla. Nažalost, njihove usluge nisu slijeđene.

Izražavam duboko žaljenje zbog koraka koje su vaše vlasti poduzele tijekom proteklih nekoliko mjeseci, uključujući i prijetnje za zatvaranje prihvatnih centara, opstrukciju rada humanitanrih partnera, nasilno izmještanje ranjivih osoba u kamp Lipa, i nepoštivanje odluka koje je donijelo Ministarstvo sigurnosti. Sad kada su kapaciteti u kampu Lipa popunjeni, migranti se ne smiju dodatno prevoziti, a svi kapaciteti u kampu Bira moraju biti u potpunosti dostupni. Dozvolite mi dodati da svaka upotreba nasilja, bez obzira s koje strane, neprihvatljiva je i mora biti detaljno i učinkovito istražena”, poručili su iz EK-a.

Europska komisija je podsjetila kako bi nasilno zatvaranje kampova Bira i Miral napravilo prazninu u osiguravanju smještaja i dovelo do druge humanitarne krize na jesen i u zimu ove godine.

“Kao što je već veleposlanik Sattler napisao bivšem ministru Radončiću, ovakav razvoj događaja izaziva ozbiljnu zabrinutost u svezi s poštivanjem vladavine prava i ljudskih prava. Komisija očekuje od kantonalnih vlasti poštivanje domaćih zakona i autoriteta odgovornih državnih institucija, te da olakšaju njihove i aktivnosti međunarodnih partnera. Ovo je jedini način da se osigura sigurnost građana vašeg kantona u trenutnoj situaciji. Ukoliko se to ne dogodi, Komisija će preispitati svoju podršku u polju upravljanja migracijama od koje su i Bosna i Hercegovina i Unsko-sanski kanton do sad imali koristi. Očekujem da trenutno djelujete kako bi zaustavili ovaj negativni trend”, zaključeno je u pismu koje je u utorak iz Bruxellesa stiglo na adresu premijera USK.

Share.

Comments are closed.