U Norveškoj nakon istrage utvrđeno 13 smrtnih slučajeva povezanih s Pfizerovim cjepivom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon provedene istrage u Norveškoj, zaključeno je da je 13 smrtnih slučajeva povezano s primanjem Pfizer/BioNTechovog cjepiva. Svi umrli su bili starije dobi i vrlo narušenog zdravlja, a norveška agencija za lijekove upozorila je da bi se trebalo razmotriti treba li cijepiti zdravstveno nasjlabije pacijente.

Četiri dana prije isteka 2020. godine u Norveškoj je počelo cijepljenje protiv COVID-19 Pfizer/BioNTechovim cjepivom, a dosad je 33.000 Norvežana primilo to cjepivo te je zabilježeno 29 slučajeva nuspojava od tog cjepiva.

Od tih 29 slučajeva, njih 13 je smrtnih, devetro je imalo ozbiljne nuspojave te sedmero njih blaže nuspojave, rekao je za lokalne medije direktor norveške agencije za lijekova Steinar Madsen.

Toj agenciji prijavljeno je ukupno 23 smrti za koje se sumnjalo da su povezane s primanjem Pfizerovog cjepiva, no nakon istrage otkriveno je da je njih 13 zapravo povezano sa samim cjepivom.

Sveih 13 smrtnih slučajeva zabilježeno je među starijim pacijentima krhkog zdravlja u domovima za starije osobe. Svi preminuli su bili u dobi iznad 80 godina, a neki i iznad 90.

Čini se da neki od tih pacijenata dobiju toliko teške nuspojave u obliku groznice i slabosti, da to može dovesti i do vrlo ozbiljne bolesti ili može dovesti i do smrti, istaknuo je Madsen.

Istovremeno, Madsen je naglasio da su takvi slučajevi rijetki te da je dosad cijepljeno više tisuća osoba krhkog zdravlja bez fatalnog ishoda. Pod krhkim zdravljem, smatra pacijente s uznapredovalim srčanim bolestima, demencijom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti te drugim ozbiljnim bolestima.

Ipak, dodao je i kako norveška agencija za lijekove nije uzbunjena zbog težine potvrđenih slučajeva s nuspojavama od Pfizerovog cjepiva.

Ne tjera nas to na uzbunu. Jasno je da ta cjepiva predstavljaju vrlo malen rizik, s malom iznimkom pacijenata najkrhkijeg zdravlja, rekao je Madsen.

Devetero pacijenata koji su imali teške nuspojave požalilo se na alergijske reakcije, snažan osjećaj slabosti i tešku groznicu. Sedmero s blažim nuspojavama požalilo se na jaku bol na mjestu uboda injekcije.

Ipak, norveška agencija za lijekove upozorila je norveške vlasti da pažljivo razmotre redosljed cijepljenja.

Liječnici bi sad trebalo pažljivo razmotriti koga će cijepiti. Oni koji su izrazito narušenog zdravlja i u poodmakloj dobi, mogu se cijepiti nakon individualne procjene, pojasnio je Madsen.

Tijekom kliničkog testiranja Pfizerovog cjepiva, šestero pacijenata je preminulo, no tek dvoje od njih je zapravo primilo pravo cjepivo, dok je četvero primilo placebo mješavinu soli i vode.

Norveška je dosad zabilježila 57.000 slučajeva COVID-19, a preko 500 ljudi je od te bolesti i preminulo.

(izvor: NRK)

Share.

Comments are closed.