Toplinski udar u Australiji, temperature se približile 45 stupnjeva, prijeti opasnost od požara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Očekuje se da će temperature u nedjelju drugi uzastopni dan prijeći 40 stupnjeva.

Australski Novi Južni Wales ublažava ograničenja i poziva ljude da se vrate u urede
Dijelovi Australije, uključujući Sydney, prošli su kroz najtopliju noć u studenom, a očekuje se da će temperature ostati visoke i u nedjelju, što je potaknulo vlasti na upozorenje o požarima.

U Sydneyju su temperature u subotu premašile 40 Celzijevih stupnjeva, dok su se u dijelovima zapadnog New South Walesa (NSW), Južne Australije i sjevera Viktorije približile 45 stupnjeva.

Očekuje se da će temperature u nedjelju drugi uzastopni dan prijeći 40 stupnjeva, dok je Zavod za meteorologiju predvidio pet do šest dana toplinskog vala za dijelove sjevernog New South Walesa i sjeveroistočnog Queenslanda.

Australija proživljava toplija i dulja ljeta te je prošlogodišnju sezonu australski premijer Scott Morrison prozvao „crnim ljetom“ zbog neuobičajeno dugotrajnih i intenzivnih požara u kojima je izgorjelo gotovo 12 milijuna hektara te su stradale 33 osobe i oko milijardu životinja.

Ruralna vatrogasna služba izdala je za nedjelju upozorenje o požarima za veći dio istočno i sjeveroistočnog NSW-a, objasnivši da postoji „vrlo visoka do ozbiljna opasnost od požara“, jer vrući naleti vjetrova pogoršavaju suhe uvjete.

 

 

(izvor: Hina)

Share.

Comments are closed.