Švedska uvodi lokalne preporuke – nema zabrana ni kažnjavanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pojedini mediji objavili su tekst Telegrapha kako Švedska, zamlja koja je tijekom pandemije imala jednu od najopuštenijih pristupa prema mjerama, objavila da uvodi ‘lockdown’. Ova vijest postala je viralna s obzirom da je strategija tzv. švedskog pristupa i kritizirana i hvaljena.

Međutim, iz razloga što je senzacionalizam koji graniči sa izazivanjem panike uzeo maha, dobro bi bilo podsjetiti što je uistinu Telegraph napisao, a što možete pročitati Telegraph.

Naime, u tekstu se navodi da “Švedska tiho mijenja strategiju suočena s pandemijom i osnažit će regionalne vlasti u poduzimanju mjera”. Naime, dok su u cijeloj Švedskoj na početku pandemije na snazi bile preporuke o držanju distance, pojašanoj higijeni, ali i oprezu tijekom posjeta domovima za umirovljenike, sada se ove preporuke uvode lokalno, u regijama gdje se bilježi značajniji porast oboljelih.

“Švedska je uglavnom izbjegla nametanje strogih pravila zaključavanja svojim građanima kada je prvi put izbila pandemija i tijekom ljeta”, piše Telegraph te nastavlja da će “švedska javna zdravstvena agencija ovaj tjedan započeti rad s regijama koje se bore s najgorim epidemijama koronavirusa kako bi uvela lokalna ograničenja, dok zemlja pojačava svoj pristup kako bi spriječila ponovno oživljavanje infekcija”.

Preporuke, ne zabrane

“Pravila koja stupaju na snagu u ponedjeljak, ovlašćuju regionalne zdravstvene vlasti da preporuče građanima da izbjegavaju trgovačke centre, muzeje, knjižnice, bazene, teretane, sportske treninge, sportske utakmice i koncerte. Također ih ovlašćuje, u dogovoru s agencijom, da upućuju ljude na izbjegavaju javnog prijevoza ili izbjegavanje posjeta starijih osoba i drugih osoba u rizičnim skupinama”, piše Telegraph.

“To je nešto kao lockdown – ali lokalni lockdown”, rekao je Johan Nojd, epidemiolog koji vodi odjel za zarazne bolesti u Uppsali.

Broj slučajeva u Uppsali povećao se deset puta u posljednjih nekoliko tjedana, sa 185 slučajeva na 100.000 tijekom proteklih dva tjedna.
Broj novih slučajeva u Švedskoj raste od početka rujna, a sedmodnevni prosjek od 65 na milijun ljudi dnevno prijavljen je Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti u petak, u usporedbi sa 71, 40 i 25 slučajeva na milijun u Danskoj, Finskoj i Norveškoj.

“Za razliku od drugih zemalja – nema novčanih kazni za njihovo nepoštivanje”

Kako je potvrdio i dr. Nojd, trenutno se razmišlja o preporuci da da ne posjećuju starije osobe ili druge osobe u rizičnoj skupini, kao i izbjegavanje nepotrebnih putovanja, posebno javnim prijevozom, a ako bi se pokazala veza između infekcija i drugih mjesta ili aktivnosti, rekao je kako se ne bi ustručavao od uvođenja daljnjih mjera.

Bitte Brastad, pravna direktorica agencije, opisala je nove mjere kao “nešto između propisa i preporuka”. Oni su najoštrija preporuka koju vlasti mogu dati, ali – za razliku od drugih zemalja – nema novčanih kazni za njihovo nepoštivanje.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.