Spojen Pelješki most

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Podizanjem zadnjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most u srijedu navečer potpuno je spojen od Komarne do Brijeste što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.

Sve je popraćeno vatrometom, ispaljenim po drevnoj kineskoj tradiciji za sreću i blagostanje onih koji su most gradili, ali i svih koji će preko njega prolaziti i diviti se umijeću mostograditelja s Dalekog istoka, koji su učinili nemoguće – za 36 mjeseci izgradili most čudo kojim je 300 godina razdvojeni Hrvatski teritorij ponovno postao jedinstven.

“Ispunili smo sve ono što smo dogovorili, mosta je na najvišoj razini 55 metara iznad mora, ispod njega prošao bi i Titanic”, kazao je premijer Plenković.

Tijekom večeri, specijalne derik dizalice zakačile su 250 tona težak trapezasti čelični segment koji se lagano podiže od morske razine do konstrukcije mosta gdje još nedostaje tih osamnaest metara. Montaža spojnog dijela mosta zahtjevan je i precizan posao koji se zbog stabilne temperature morao raditi tijekom noći. Budući da se čelik od velikih toplina isteže, a sve je potrebno upasati u nanometar kako bi varioci iz Kine precizno obradili vanjske i unutarnje površine.

Ova divovska Lego kockica trapezastog oblika doslovno će se uklopiti u posljednju šupljinu pelješkog mosta. Inače do sada su postavljena 164 čelična segmenta različitih dimenzija i težina, od čega je najveći bio dužine pedeset i dva metara i težine 730 tona. Kineski radnici najprije će variti vanjske obode da bi se zatim spustili u utrobu mosta točnije ovog segmenta što se postavlja i nastavili variti unutarnje rubove.

Posao oko obrade i zavarivanja, kako se očekuje, potrajat će pet dana, no bez obzira na „fine“ radove koji slijede, rasponska konstrukcija mosta je spojena. Prva vozila preko mosta trebala bi proći na proljeće naredne godine, a kompletan projekt mosta s pristupnim cestama završit će se do lipnja 2022. Tako je nakon 30 godina iščekivanja od osamostaljenja Hrvatske konačno spojen hrvatski sjever i jug, a san stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije postao je stvarnost.

U Brijesti na svečanosti postavljanja čeličnog segmenta mosta i spajanja rasponske konstrukcije viđeni su: ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomo Medved, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak, predsjednik sabora Goran Jandroković, a u jednom trenutku im se pridružio i bivši predsjednik Sabora a sada umirovljenik, Luka Bebić.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo brzinom kojom je pelješki most izgrađen.

– Ispod most mogu prolaziti brodovi. Neškodljiv prolaz prema Neumu nije neupitan. Ovo je jedno fantastično arhitektonsko rješenje. Most koji povezuje a ne dijeli Hrvatsku i BiH.

Dodao je da ovo nije službeno otvaranje već tehnički trenutak te da na otvorenje mogu svi doći uključujući i predsjednika RH, Zorana Milanovića.

– Ovo je svehrvatski projekt i svatko mu je nešto doprinio, a Vlada ga je realizirala kada smo bili najsnažniji. Most je spojen unatoč covidu, rekao je premijer.

Predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović, koji je također bio na svečanosti u Brijesti, bio je zadovoljan projektom Pelješkog mosta.

Ispunili smo sve ono što smo dogovorili, most je na najvišoj razini 55 metara iznad mora, ispod njega prošao bi i Titanic. Prolazak brodova ispod mosta do Neuma je neupitan, rekao je premijer i dodao da je ovo “most koji povezuje”. “Ovo se ne smije pretvoriti u onu jako zabavnu epizodu Malog mista o tom “tko je više dao”. Svatko je ovdje nešto dao, to je važno napomenuti”, poručio je Plenković.
Plenković je rekao i kako ovaj projekt realizira strateški nacionalni interes Hrvatske, daje ogroman impuls suradnji Hrvatske i BiH, da je važan za Hrvate u BiH te da kreira neraskidivu vezu Hrvatske i Kine. “Sve se ovo događa zahvaljujući našem članstvu u EU-u i našim prijateljima u Europi, rekao je Plenković, dodajući da će, kada bude pravo, svečano otvaranje, napraviti veliki događaj i pozvati prijatelje i partnere iz EU-a, Kine i BiH”, istaknuo je Plenković.
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako i “BiH razmišlja o ovakvim projektima”, prenosi Jutarnji.hr.
“Mi smo dosta doprinijeli tome da mnogi u BiH shvate da je ovaj projekt dobar i za njih. Mislim da će to shvatiti i oni koji sada u to sumnjaju. Što se tiče Neuma, ja se samo bojim da će oni imati toliko gostiju da će trebati još jedan most da sve razveze okolo”, poručio je Čović.

Veleposlanica Kine prenijela je čestitke i pozdrave premijera Lia, koji je bio ovdje na gradilištu u Brijesti.

– Most kreira neraskidivu vezu Hrvatske i Kine i Kine. Međutim moram naglasiti da je most nastao zahvaljujući našim prijateljima u EU. Ipak svatko je svatko je dao doprinos. Zahvalio bih županu, Nikoli Dobroslaviću, Branku Bačiću, Dubravki Šuici, Luki Bebiću, rekao je ovom prigodom Plenković.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.