Slovenski ‘Reporter’: Manipulacije bošnjačkog političara Željka Komšića koji nanosi štetu Sloveniji i Hrvatskoj – Bošnjaci su tri puta prevarili Hrvate

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Priča da bi slovenski premijer Janez Janša i predsjednik Borut Pahor trebali podržati raspad Bosne i Hercegovine očito je izmišljena. Izmišljen je za potrebe Bošnjaka u BiH, političkih krugova protiv aktualne slovenske vlade u Bruxellesu, oporbenih političara u Ljubljani i novinara koji djeluju jedinstveno s tim krugovima, piše slovenski list Reporter  o novom skandalu kojeg je inicirao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako piše Reporter, glavni slovenski mediji prepuni su izvješća da Janša i Pahor teže “konačnom raspadu Jugoslavije” mijenjajući granice na području BiH, Makedonije, Kosova i Crne Gore po etničkim crtama. Između ostalog, prema ovom planu Republika Srpska bi se osamostalila (a s vremenom vjerojatno i pripojila Srbiji), kao i zapadna Hercegovina Hrvatskoj.

“Istina je da je BiH nefunkcionalna zemlja u kojoj se tri nacije – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – ne mogu praktički ni oko čega složiti. I ostat će u tako jadnom stanju. No, istina je i da je teško zamisliti njegovo razdvajanje na miran način. Pa, zašto bi slovenski premijer i predsjednik još uvijek zagovarali razdvajanje? Stvari ponekad treba banalizirati kako bi pokazale svoju apsurdnost. Pitanje je postavljeno u stilu: zašto su jeti (veliki snjegović koji bi trebao živjeti u regiji Himalaje) za večeru ispekli palačinke. Nema dokaza da je Yeti uopće živio, ali “u Bruxellesu se govori da postoji neslužbeni dokument da je pekao palačinke”. A, tu su i novinari koji pišu o tom “ponašanju Yetija” i političari poput Tanje Fajon, koji su zgroženi da je Yeti ugrozio sigurnost od požara u planinama”, piše slovenski list u tonu cinizma.

Neslužbeni dokument (non-paper) koji bi Janša trebao poslati predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i govori o promjeni granica na području bivše Jugoslavije prema etničkom principu, a kako su izvjestili sami novinari, “još ga nitko nije vidio”, sam bošnjački političar Komšić rekao je da mu je u Bruxellesu rečeno da takav dokument ne postoji, a iz press službe iz Michela rekli su da mu ne mogu potvrditi primitak. Janša je napisao da se s Michelom zadnji put susreo prošle godine i da će mu biti teško fizički nešto predati u veljači ili ožujku. U intervjuu vlastima u Sarajevu, slovenska veleposlanica u BiH Zorica Bukinac izjavila je da Slovenija podržava europski put BiH. Što, naravno, znači i njezin teritorijalni integritet, navodi Reportet.

Nadalje se postavlja pitanje kako je Borut Pahor ušao u ovu priču o “raspadu BiH”?

“Prema Komšićevim riječima, tijekom posljednjeg posjeta predsjedništvu BiH u ožujku ove godine, Pahor je članove Predsjedništva pitao mogu li se mirno razići u BiH. Ali, kako je dodao, “on sam to nije shvaćao kao svoj stav, više kao svojevrsnu brigu”. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović iz reda Bošnjaka rekao je da je Pahor tijekom posjeta početkom ožujka primijetio da u EU postoje određeni krugovi koji vjeruju da bi proces raspada Jugoslavije trebao biti dovršen i tek tada bi zemlja bila primljena u EU. Ali Džaferović i Komšić su mu (očekivano) rekli da će to dovesti do novog rata. Pahor se složio s njihovim objašnjenjem. Da, dobro ste pročitali: Pahor se složio s njihovim objašnjenjem! Naravno, stav srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika bio je suprotan – da se mogu mirno razdvojiti, što ionako bosanski Srbi ionako uglavnom žele cijelo vrijeme. I unatoč svemu napisanom, na primjer, list ‘Delo’ objavio je članak, “zašto su Pahor i Janša klimnuli glavom Dodikovim secesionističkim težnjama”!?, piše Reporter postavljajući i pitanje o izvješćivanju slovenskih medija o ovom slučaju.

Što Komšića muči?

“Komšić je također u raspoložene slovenske medije uvrstio svoje čuđenje zašto se Slovenija pridružila hrvatskom neslužbenom dokumentu o BiH, koji “nije za integritet BiH”. Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Slovenija podržala ovaj hrvatski neslužbeni dokument. Ali problem je što je Komšić lažno sugerirao da ovaj dokument ne ide u prilog integritetu BiH. Istina je suprotna i slovenski mediji bi je mogli provjeriti. U dokumentu se kaže da bi EU trebala dosljednije inzistirati na reformama u BiH u smjeru da se ova zemlja (sveobuhvatna!) Može pridružiti EU. Šef izaslanstva EU u Sarajevu, Johann Sattler, također je pozdravio sadržaj.

Što Komšića zaista muči u ovom dokumentu? U naslovu smo napisali da je on bošnjački političar u smislu da zastupa interese bošnjačkog naroda u Predsjedništvu BiH. Zapravo je Komšić Hrvat (ili mu je otac Hrvat, a majka Srpkinja), ali Hrvati u BiH smatraju ga izdajnikom hrvatske nacije, a ne njihovim predstavnikom. S obzirom na pogrešno izborno zakonodavstvo u ovoj zemlji, Bošnjaci su, kao većinska nacija u Federaciji BiH, već tri puta prevarili Hrvate i sami ih izabrali za “predstavnike Hrvata” u Predsjedništvu BiH. Zapravo je Komšić dobio zanemariv udio glasova među Hrvatima. Ne samo da ga ne smatraju svojim predstavnikom, već su ga u općinama s većinskim hrvatskim stanovništvom čak proglasili nepoželjnim – personom non grata. Spomenuti hrvatski dokument o reformama u BiH (kojem je pristupila i Slovenija) predlaže takve reforme izbornog zakonodavstva koje bi spriječile Bošnjake da nastave glumiti Hrvate na opisani način i zapravo bi izabrali članove Predsjedništva BiH koji bi trebali predstavljaju Hrvate. Tako bošnjačka strana sada ima dva de facto predstavnika u Predsjedništvu, tu je i srpski, a Hrvati nemaju nijednoga.

Upravo opisani način varanja svjedoči o činjenici da i sami Bošnjaci doprinose destabilizaciji BiH namećući svoj “način demokracije” kao većinska nacija. Sramota je, međutim, da čak i slovenske vlasti sada potiču destabilizaciju zemlje. Laskavo je i to što Tanja Fajon, na primjer, optužuje sadašnju slovensku vladu da je započela rat na Balkanu, kada se ona, kao predsjednica Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Europskog parlamenta, pridružila odnosima s tom zemljom koje nanose štetu Slovenji”; ističe se u tekstu slovenskog ‘Reportera’.

 

/Republikainfo.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————–

 

Manipulacije bošnjaškega politika Željka Komšića, s katerimi škodi Sloveniji in Hrvaški

Zgodba o tem, da naj bi slovenska premier Janez Janša in predsednik Borut Pahor podpirala razgradnjo Bosne in Hercegovine, je očitno izmišljena. Izmišljena pa je za potrebe Bošnjakov v BiH, političnih krogov zoper sedanjo slovensko vlado v Bruslju, opozicijskih politikov v Ljubljani in novinarjev, ki ravnajo v sozvočju teh krogov.

Večji slovenski mediji so polni poročanja o tem, da naj bi si Janša in Pahor prizadevala za »dokončni razpad Jugoslavije« na način spreminjanja mej na območju BiH, Makedonije, Kosova in Črne Gore po etničnih linijah. Med drugim naj bi se po tem načrtu Republika Srbska osamosvojila (in čez čas verjetno priključila Srbiji), enako naj bi se zahodna Hercegovina priključila Hrvaški.

Drži, da je BiH disfunkcionalna država, v kateri se trije narodi – bošnjaški, srbski in hrvaški ne morejo dogovoriti praktično o ničemer. In v takšnem klavrnem stanju bo tudi ostala. Res pa je tudi, da si je težko predstavljati njeno razdružitev na miren način.

Zakaj naj bi se torej slovenski premier in predsednik vseeno zavzela za razdružitev? Stvari je treba včasih zbanalizirati, da se pokaže njihova absurdnost. Postavljeno vprašanje je v stilu: zakaj si je jeti (veliki snežni človek, ki naj bi živel na območju Himalaje) za večerjo spekel palačinke. Ni sicer nobenega dokaza, da naj bi jeti sploh živel, vendar se »v Bruslju govori, da obstaja neuradni dokument, da si je spekel palačinke«. In potem se pojavijo novinarji, ki o tem »ravnanju jetija« pišejo, ter političarke tipa Tanja Fajon, ki se zgražajo nad tem, da je jeti s tem ogrožal požarno varnost v gorah.

Ali torej v resnici obstaja ti. non paper oziroma neuradni dokument, ki naj bi ga Janša poslal predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu in je govora o spreminjanju meja na območju nekdanje Jugoslavije po etničnem principu. Kot so poročali sami novinarji, ga ni »videl še nihče«, sam bošnjaški politik Komšić je povedal, da so mu v Bruslju rekli, da tak dokument ne obstaja, v tiskovni službi od Michela pa pravijo, da ne morejo potrditi njegovega prejema. Janša je zapisal, da se je z Michelom nazadnje srečal lani in bi mu torej težko februarja ali marca karkoli fizično predal. Slovenska veleposlanica v BiH Zorica Bukinac pa je v razgovoru z oblastmi v Sarajevu zatrdila, da Slovenija podpira evropsko pot BiH. Kar seveda pomeni, tudi njeno ozemeljsko celovitost.

 

In kako je prišel v zgodbo o »razdruževanju BiH« Borut Pahor? Po besedah Komšića je Pahor ob zadnjem obisku predsedstva BiH marca letos člane predsedstva vprašal, ali se lahko v BiH mirno razidejo. Toda, kot je dodal »sam tega ni razumel kot njegovo stališče, bolj kot nekakšno zaskrbljenost«. Član predsedstva BiH Šefik Džaferović iz vrst Bošnjakov pa je dejal, da je Pahor na obisku na začetku marca pripomnil, da v EU obstajajo določeni krogi, ki menijo, da je potrebno zaključiti proces razpada Jugoslavije in bi se šele nato države sprejelo v EU. A Džaferović in Komšić sta mu (pričakovano) povedala, da bi to vodilo v novo vojno. Pahor se je z njuno razlago strinjal. Da, prav ste prebrali: Pahor se je z njuno razlago strinjal! Seveda je bilo stališče srbskega člana predsedstva Milorada Dodika nasprotno – da se lahko mirno razdružijo, kar si bosanski Srbi itak večinoma vseskozi želijo. In kljub vsemu napisanemu so recimo pri časniku Delo objavili zapis, »zakaj sta Pahor in Janša prikimala secesionističnim težnjam Dodika«!?

Komšić je v slovenske voljne medije plasiral še svoje čudenje, zakaj se je Slovenija pridružila hrvaškemu neuradnemu dokumentu o BiH, ki »ni naklonjen celovitosti BiH«. Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je sicer potrdilo, da je Slovenija podprla ta hrvaški neuradni dokument. A težava je, ker je Komšić lažnivo podtaknil, da ta dokument ni naklonjen celovitosti BiH. Resnica je obratna in slovenski mediji bi jo lahko preverili. Dokument govori o tem, da bi morala EU bolj dosledno vztrajati pri reformah v BiH v smeri, da bi se lahko ta država (celovita!) vključila v EU. Vsebino je pozitivno sprejel tudi vodja delegacije EU v Sarajevu Johann Sattler.

Kaj pa v tem dokumentu v resnici moti Komšića? V naslovu smo zapisali, da je on bošnjaški politik v smislu, da v predsedstvu BiH zastopa interese bošnjaškega naroda. Dejansko je Komšić Hrvat (oziroma njegov oče je Hrvat, mama pa Srbkinja), vendar ga imajo Hrvati v BiH za izdajalca hrvaškega naroda in ne njihovega predstavnika. Glede na zgrešeno volilno zakonodajo v tej državi so namreč Bošnjaki kot večinski narod v Federaciji BiH že trikrat izigrali Hrvate in ga oni sami izvolili kot »predstavnika Hrvatov« v predsedstvo BiH. Dejansko je dobil Komšić med Hrvati zanemarljivi delež glasov. Ne le, da ga ne štejejo za svojega predstavnika, pač pa so ga v občinah z večinskim hrvaškim prebivalstvom razglasili celo za nezaželenega – persona non grata. Omenjeni hrvaški dokument o reformah v BiH (h kateremu je pristopila tudi Slovenija) pa predlaga takšne reforme volilne zakonodaje, ki bi onemogočile, da bi na opisani način Bošnjaki še naprej izigravali Hrvate in dejansko oni volili člane predsedstva BiH, ki naj bi zastopali Hrvate. Tako ima bošnjaška stran v predsedstvu zdaj de facto dva predstavnika, srbska enega, hrvaška pa nobenega.

Ravno opisani način izigravanja priča o tem, da tudi Bošnjaki sami prispevajo k destabilizaciji BiH s tem, ko kot večinski narod vsiljujejo svoj »način demokracije«. Sramotno pa je, da zdaj destabilizacijo države podtikajo celo slovenskim oblastem. Prav tako je pritlehno, da recimo Tanja Fajon sedanji slovenski vladi očita netenje vojne na Balkanu, ko pa sama kot predsednica odbora Evropskega parlamenta za stabilizacijo in pridruževanje Srbije k EU s svojim do Srbov arogantnim ravnanjem škodi odnosom Slovenije s to državo.

Share.

Comments are closed.