SDP-ovka Benjamina Karić izabrana za gradonačelnicu Sarajeva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas SDP-ovku Benjaminu Karić za gradonačelnicu Grada Sarajeva. Ona je izabrana jednoglasno sa 26 glasova ‘za’.

Karić je bila prijedlog SDP-a, a za njen izbor suglasnost je dalo 15 vijećnika. Izjašnjava se kao državljanka BiH iz reda ‘Ostali’.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica te stranke. Usporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrne značke za izniman uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih znanosti u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prijevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik. Doc. dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udana je i majka jednog djeteta.

Podsjetimo, Bogić Bogićević je odbio prihvatiti funkciju gradonačelnika nakon političkih peripetija  koje su se događale na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća ne želeći da se njegovim imenom manipulira veže uz bilo kakve manipulacije.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.