SDA-ovci traže ostavku Čampare, on uzvraća: “Zašto su ministri iz SDA odustali od Komisije za integracije sa NATO-om, a prihvatili naziv Komisija za suradnju sa NATO-om, što su zastupali SNSD i HDZ?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Husein Rošić zatražio je jučer ostavku ministra Federalnog MUP-a Aljoše Čampare, kazavši da je nedopustiv pokušaj da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije, javlja Raport.ba.

„Sada je odjednom, očito iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci. Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku“, kazao je Rošić te dodao da je “potpuno nedopustivo da Čampara, želeći zadržati svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda”.

Inače, izbor čelnika FUP-a već danima je tema pojedinih medija, koji postavljaju pitanje legitimnosti ovog izbora.
S druge strane, ministar Aljoša Čampara, za Raport je kazao kako “poziva Rošića da odmah pokrene njegovu smjenu”.

„Niti Čampara imenuje Galića, niti bilo koga drugog. To je zahtjev Neovisnog odbora i kao ministar moram postupati po zakonu. Pozivam Rošića i sve ostale koji su pristali na paritet u direkt pozicijama na državnoj razini 2B, 2H i 2S, umjesto po zakonu i popisu: 3B, 2S i 1H, da odgovore zašto. Sve je to naknadna pamet kada je riječ o direktorima policijsko-obavještajnih agencija na razini BiH. Pitanje je tko je pristao da Bošnjaci u Vijeću ministara nemaju četiri pozicije? Pitam i tko je izvršio odabir ministarstava u Vijeću ministara, tako da Bošnjaci nemaju nikakav utjecaj u resorima financija, pravde, ekonomije, infrastrukture, kulture, sporta, zdravstva… Također, pitam i tko je pristao da direktor UIO BIH umjesto Bošnjaka bude Hrvat“, izjavio je Čampara za Raport.

Kada je u pitanju direktor FUP-a, Čampara pojašnjava kako je Neovisni odbor taj koji utvrđuje istu kandidata i iz Odbora je došlo šest, sedam imena. Dodaje kako je Kolegij Federalne vlade od njega tražio tu točku, te da ovisi od Vlade tko će biti izabran, a ne od njega, Aljoše Čampare.

On je zastupniku SDA Huseinu Rošćiću postavio i pitanje zašto ne traži smjenu svojih pretpostavljenih, pojašnjavajući to činjenicom kako je upravo Galić do sada bio direktor Granične policije koja broji 3.000 ljudi, a SDA je glasala za njega.

„Evo, pozivam Rošića da odgovori na moja pitanja, ali ga pozivam i da on podnese ostavku. Rošiću i bilo kojem drugom poručujem da ja neću snositi odgovornost jer nisam postupio po zakonu“, kaže Čampara.

Istaknuo je kako SDA i HDZ imaju većinu i da mogu donositi odluke te da su ove dvije stranke zajedno na vlasti u Vijeću ministara, Federalnoj vladi, u HNŽ-u te Gradu Mostaru.

„Kada će SDA i HDZ predložiti novog predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, jer je nedopustivo da dvije i pol godine od izbora nije imenovana vlada. Sramotna je situacija u koju su nas doveli”, istaknuo je Čapmapra.

On je upitao i zašto su ministri iz SDA odustali od komisije koja se trebala zvati Komisija za integracije sa NATO-om, a prihvatili su naziv Komisija za suradnju sa NATO-om, što su zastupali SNSD i HDZ, piše Raport.ba.

 

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.