Radončić najavio izbacivanje Kljake iz SBB-a zbog krađe glasova, a kaže da će isto tražiti i od SDA za Marića

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić najavio je da će iz stranke izbaciti Anela Kljaku,  vijećnika te stranke u Gradskom vijeću Mostara i predsjednika Županijskog odbora SBB Mostar zbog prijevara na posljednjim izborima u tom gradu, odnosno krađe glasova. Radončić također kazao da će od SDA tražiti da izbace i Salema Marića, novoizabranog predsjednika Gradskog vijeća Mostara i predsjednka Gradskog odbora SDA Mostar.
“Krali su jedni od drugih, ali su krali i unutar pojedinih lista”, rekao je Radončić. ”Ja ću sve učiniti da kao predsjednik stranke isključim gospodina Kljaku iz SBB-a, ali ću moliti i gospodina Izetbegovića da iz SDA isključi gospodina Marića, jer su oni to zajednički radili na štetu trećih”, rekao je Radončić gostujući u emisiji Telering RTRS-a.
“Mostar je ilustracija BiH i vrlo je važna stvar da su se izbori u Mostaru dogodili. Trebamo biti zahvalni veleposlaniku SAD-a, gospodinu Nelsonu, i gospodinu Sattleru da su velikim angažiranjem omogućili da i građani Mostara nakon 12 godina imaju izbore. Također, članovi SIP BiH izabrani su mimo natječaja i ta institucija, se  ponaša stranački. Imate unutarnje stvari da BiH – i tu će nam trebati pomoć stranaca – 25 godina nije u stanju napraviti poštene izbore i zakon u smislu elektronske evidencije glasača, da nema mrtvih na glasanju, da ne glasaju nepostojeći ljudi, da duplo glasaju…”, ističe Radončić.
Radončić je i prije navodio da SIP mora naložiti ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru .
“U gradu na Neretvi je zabilježena velika izborna krađa, ista ona na koju pozoravam proteklih 10 godina, otkako se nalazim na čelu SBB-a. Upozoravao sam da ne postoje uvjeti za poštene izbore i to smo u Mostaru vidjeli”, rekao je Radončić.
Odgovarajući na pitanje voditelja je li Mostar sa novim gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem (HDZ BiH)  na štetu Bošnjaka, Radončić je odgovorio: ”Mi moramo biti legalisti. Ja sam govorio da je 12 godina gradonačelnik Mostara bio Hrvat i da je sada red da Bošnjaci dobiju gradonačelnika. Mislim da bi Mostar time bio jači i u očima Hrvata i Bošnjaka. Ali imate nešto što se zove suhi realizam – da je netko dobio više glasova. U tom smislu mi sada zaista trebamo premostiti sve te nekakve naše ambicije da to bude Bošnjak, čovjek iz SBB-a, SDP-a ili SDA, i da se novom gradonačelniku napravi ambijent za uspjeh. Mostaru treba pomoć jer je u vrlo teškoj situaciji, naročito istočni dio grada. Ja očekujem da ćemo sada dobiti situaciju da se mali politički zemljotres završi i novom gradonačelniku treba pomoći”, kaže Radončić.
Komentirajući je li Mostar dogovor SDA i HDZ-a, Radončić je rekao:  “Uvijek postoje dogovori HDZ-a i SDA od 1991. godine kada su te stranke vezale zastave u čvorove”. Činjenica je da svi Bošnjaci nisu željeli glasati za bošnjačkog kandidata. Jesu li oni bili u jednom bloku ili u drugom, sada je to već stvar prošlosti. Imamo rezultat kakav imamo i HDZ i SDA su, naravno, odradili stari posao da jedan čovjek postane gradonačelnik, a da ga gospodin Marić, kao druga osoba cijele priče, financijski kontrolira i da oni zajednički upravljaju financijskim tokovima. U tom smislu sam pesimista da će stvari ići dobro. Ali, da biste nekome rekli da je nesposoban ili nedovoljno sposoban, prvo mu morate dati šansu i pomoći mu da bude sposoban, a nakon toga vidjet ćemo što će tko od njih uraditi”, zaključio je predsjednik SBB-a.

Na izjave svoga predsjednika stranke uskoro je reagirao i sam Anel Kljako

On je pozvao Radončića da “informacije koje ima odnese na tužiteljstvo i dokaže ih na sudu”.

”Pročitao sam reakciju gospodina Radončića i ovim putem mu želim poručiti da nisam i nikada neću pristati na pritiske. Za mene je dr. Guzin jedini ispravni izbor za gradonačelnika Mostara, što su i prepoznali građani na izborima. U političkom habitusu jako važno je imati i iznositi svoj stav. U ovom slučaju Mostar i njegovi građani su ispred uskih partikularnih interesa. Što se tiče kvalifikacija koje iznosi u medijima da sam dopisivao sebi glasova, pozivam ga javno, da sve te informacije odnese u nadležno tužiteljstvo. Te će tvrdnje trebati dokazati na Sudu”, zaključio je Kljako.

Prema svemu sudeći, Kljako ne uvažava rezultate ponovnog prebrojavanja glasova koje je naložio SIP, a izvjesno je i da će Kljako zadržati svoj mandat i uskoro postati ili neovisni vijećnik ili će se prikloniti nekoj od stranaka tako da će SBB ostati bez vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Podsjetimo,  nakon ponovljenog prebrojavanja glasova utvrđene su nepravilnosti. Na primjeru trojice kandidata iz dvije koalicije (Koalicija za Mostar i BH Blok) lako je vidljivo u čiju korist i na koji način je pokušana izborna krađa. Ta analiza pokazuje da je kandidatu Koalicije za Mostar Anelu Kljaki (SBB) u izborne zapisnike na prvom brojanju dopisano čak 1596 glasova koji zapravo nisu postojali. Njegovom kolegi iz iste Koalicije i predsjedniku mostarske SDA Salemu Mariću na isti način bilo je dopisano 988 glasova. S druge strane, kada se u istu analizu uključi, primjerice nositelj liste BH BLOKA i predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić, dođe se do podatka da su njemu dopisana tri preferencijalna glasa.
/Republikainfo.com/
Share.

Comments are closed.