Šator ispred Vlade i novi prosvjed sindikata zdravstva u Mostaru

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ispred zgrade Vlade HNŽ u Mostaru, članovi sindikatata zdravstva u nedjelju su postavili šator. “Od ponedjeljka dolazimo opet pred Vladu HNŽ-a ovdje ćemo postaviti šatore, postavit ćemo vreće za spavanje i ostajemo ovdje dok se ova situacija ne riješi”, poručio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković. Iz sindikata su pozvali i premijera HNŽ-a Nevenka Hercega da smijeni županijskog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Gorana Opsenicu i njegova pomoćnika Antonija Vujicu, jer ih smatraju za najveće krivce ze nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

“U ovom trenutku 2.600 zdravstvenih radnik HNŽ-a identificirale su tri sobe koje su izravno odgovorne što do sada kolektivni ugovor nije potpisan, a to su premjer Nevenko Herceg, resorni ministar zdravstva Goran Opsenica i pomoćnik ministra Antonio Vujica. Ako premjer Herceg kaže da on nije u ovom timu i da je problem s resornim ministrom i njegovim pomoćnikom, neka onda odmah smjeni njih dvojicu jer su oni najveći krivci i prave te pravne zavrzlame i marifetluke tako da odulje postupak pregovaranja”, izjavio je novinarima Vuković.

Iz sindikata su za danas najavili još masovniji skup pred zgradom Vlade HNŽ-a.

“U ponedjeljak najveća, najmasovnija prosvjedna šetnja u borbi za naša prava. Pozivamo sve građane koji nas podržavaju da nam se priključe. Idemo još jače, do kraja. Pod sloganom SVI PRED VLADU!”, stoji u pozivu sindikata zdravstva.

Novo pogoršanje komunikcaije – Opsenica imao prigovor na sastav sindikalnog pregovaračkog tima

Novi prosvjed znak je i novog pogoršanja odnosa na relaciji sindikati zdrvstva – resorni ministar i to nakon kratkotrajne “pauze” i konačnog potpisivanja Protokola o pregovaranju od strane ministra Opsenice kao predstavnika Vlade HNŽ-a i predsjednika Sindikata SKB-a Ivice Anića.

Obje strane trebale su uputiti sastav članova svojih pregovaračkih timova no, međutim, izgleda da je sve vraćeno na početak nakon što je ministar Opsenica uputio prigovor na imenovanje članova Pregovaračkog tima Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Dalibora Vukovića i Mirze Vule. Ovo je naišlo na snažan otpor među sindikatima koji su zbog toga zatražili i inspekcijski nadzor u Vladi HNŽ-a jer smatraju da je, prema članu 165. Zakona o radu Federacije BiH, zabranjeno poslodavcima ili udruženjima poslodavaca koji djeluju u vlastito ime ili putem drugog lica, člana ili zastupnika, miješanje u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom.

Herceg pokušava “gasiti”, a ministar i njegov pomoćnik “dolijevaju ulje na vatru”

Dodatno “ulje na vatru” prošli tjedan dolio je Antonio Vujica, pomoćnik ministra zdravstva HNŽ-a za sektor rada kazavši kako zahtjeve sindikata “ni Švicarska ne bi mogla izdržati”, ali i dovodeći u pitanje brojnost i reprezentativnost sindikata rekavši da broj sindikalista nije 2.600 kako se spominje u medijima.

“Sindikat SKB je imao 1.247 članova, a Neovisni sindikat uposlenika u zdravstvu 1.048, što je 2.195. Reprezentativnost je dobio samo Sindikat SKB Mostar, a drugi nije jer se radi o većem broju članova sindikata u odnosu na ukupan broj zaposlenih u sektoru zdravstva u županiji. Bilo je upitno može li sindikat SKB Mostar zastupati interese ostalih 15 zdravstvenih ustanova jer je Neovisni sindikat proglašen nereprezentativnim. Njihov prijedlog je bio neprihvatljiv. Bili su brojevi koji su neostvarivi. Brojevi su takvi da izravno narušavaju već važeći postojeći ugovor koji je potpisan s liječnicima”, rekao je tada pomoćnik ministra Opsenice.

Sindikati su njegovu “računicu” o brojnosti i reprezentativnosti demantirali. Iako su sindikati već istaknuli pozitivnu ulogu županijskog premijera Nevenka Hercega u potpisivanju Protokola o pregovaranju kao i u cijelom sporu, izgleda da ministar Opsenica nikako ne uspijeva iznaći zajednički jezik sa sindikatima, čak ni u samom početku pregovora koji su, čini se, već propali.

Naime, prema Protokolu o pregovaranju, pregovarački timovi Vlade i Sindikata trebali su obaviti pregovore s ciljem da se u roku od 20 dana usuglase tekst Kolektivnog ugovora kako bi se isti zaključio, a obje strane trebale u roku od dva dana dostaviti popis pregovaračkog tima koji će sudjelovati u postupku pregovaranja. Obje strane su u roku i dostavile popise pregovaračkih timova, no zapelo na nakon što je ministar Opsenica uputio prigovor na dva člana tima Sindikata.

 

Share.

Comments are closed.