PROSVJED SINDIKATA ZDRAVSTVA U MOSTARU Ako ne bude uskoro pregovora, sindikati najavili štrajk glađu; DVA INCIDENTA – Prvo agresivni sindikati napali nestrpljivog vozača, a potom agresivci napali sindikate

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sindikati zdravstva HNŽ-a i danas su održali prosvjednu šetnju ulicama Mostara s konačnim ciljem – zgrada Vlade HNŽ-a, a najavili su i rigorozne mjere, štrajk glađu, ukoliko uskoro ne budu pozvani na pregovore o potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

“Ako uskoro ne budemo pozvani na pregovore, dakle predstavnici reprezentativnog sindikata, mi ćemo započeti štrajk glađu”, naglasio je Dalibor Vuković, predsjednik Neovisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ.

Kao glavne krivce, sindikati su imenovali županijskog ministra zdravstva Gorana Opsenicu, premijera Vlade Nevenka Hercega i ministra financija Adnana Faladžića.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar Ivica Anić kazao je kako je ministar Falandžić “koči preraspodjelu novca”. ”Smatramo ga jednako odgovornim i sramota da se i on do sad nije pojavio. Koliko je ta osoba jako bitna govori da je u svakom pregovaračkom timu i da je odmah glavna osoba iza ministra Opsenice”, rekao je Anić.

Prvi incident – SINDIKATI NAPALI  Nestrpljivog vozača napalo nekoliko agresivnih sindikata – Agresivci nisu uhićeni

Na današnjoj prosvjednoj šetnji sindikata zdravstva u Mostaru dogodio se nezamisliv incident. Naime jedan od vozača u vozilu zatrubio je koloni sindikata-prosvjednika želeći da mu se omogući prolaz u susjednu ulicu te je zatrubio nekoliko puta. No, neki od sindikata iz Konjica više su nego burno reagirali te vozača izudarali rukama i “počastili ga” psovkama poput “J…. ti mater u usta” i “Mrš, j…. ti mater, šta je”.  No, pojedini prosvjednici bili su manje agresivni pa su smirili cijelu situaciju, koja je prijetila eskalacijom i težim posljedicama, a vozač je nastavio svoj put.

Ostaje za vidjeti je li napadnuti vozač pretrpio ozljede i hoće li poduzeti pravne korake protiv prosvjednika iz Konjica.

Bljesak.info objavio je snimak incidenta:

2. Incident – NAPALI SINDIKATE Umjesto da su u COVID bolnici, na ulici prosvjedovali u COVID odijelima – pa ih napali agresivci – Agresivci su uhićeni

Tijekom prosvjeda došlo je do još jednog incidenta incidenta kada je nekoliko osoba napalo okupljene prosvjednike. Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar bio je vidno razočaran nakon incidenta.

“Neka grupa je došla i tu izazvala nered. Napali su ljude koji su bili obučeni u bijelo i u medicinskoj opremi. Tu su doživjeli udar i onda su otišli. Nije nam jasno, policija tu stoji, kordon, ljudi su napadnuti, a mi u tom trenutku ne znamo što se događa. To će nam se sutra dogoditi, sačekat će nas sutra… Ovo vam je živi dokaz. Zdravstveni radnici rade u COVID odjelima, a evo što se događa”, poručio je Anić.

Jedna građanka Mostara ispričala je kako je došlo do incidenta.

“Muškarac se pojavio iza vozila Hitne i napao je jednog prosvjednika, ja sam majka, i kada sam pokušala da ga spriječim šakom me je udario. Muškarac kojeg je htio udarit’ se izmaknuo”, ispričala je žena i dodala kako je “ovo žalosno”.

Dvije osobe uhićene su zbog narušavanja javnog reda i mira tijekom današnjeg prosvjeda zdravstvenih radnika u Mostaru, rekao je Srni glasnogovornikUprave policije MUP-a HNŽ Ljudevit Marić. On je dodao da policija “prekršajno obrađuje uhićene te da sada ne može davati više informacija.

Iz MUP-a HNŽ-a podsjecaju na kršenje zakonskih odredbi o mjestima javnog okupljanja.

“Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava da je policija dužna postupati sukladno odredbama Zakona o Javnom redu i miru, te o Odluci o ‘Javnom okupljanju građana’ lokalne samoupravo odnosno Grada Mostara. Lokacije predviđene u Odluci za takva javna okupljanja su Sportsko-rekreacijski centar Kantarevac i plato Sjevernog logora”, naveo je MUP HNŽ-a, prenosi  izjavu iz županijskog MUP-a.

Iz MUP-a HNŽ-a također ističu da prosvjednici ne smiju postaviti šatore ispred sjedništa Vlade Hercegovačko-neretvanske županije jer to nije prostor predviđen za prosvjede te dodaju kako je Policijska uprava Mostar upozorila organizatore prosvjeda da su ”dužni pridržavati se odredbi Zakona o javnom redu i miru, Zakona o sigurnosti prometa na cestama BiH kao i svih epidemioloških mjera”.

No, sindikati su prosvjedni šator postavili na privatnom posjet kraj zgrade Vlade HNŽ-a.

 

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.