SASTANAK Čović i Izetbegović ponovno tvrde da će i Federalnu vladu i Izborni zakon riješiti do lipnja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, nakon sastanka stranačkih izaslanstava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, obećali su kako se u sljedećih mjesec dana mogu očekivati konkretni pomaci u formiranju Federalne vlade kao i “popunjavanje svih drugih institucija na federalnoj razini. Iako su najavljeni i razgovori na temu Izbornog zakona, istaknuto je da “u suštinu nisu ulazili” ali da se razgovaralo o “sveukupnoj dinamici izmjena”, a formirana je i posebna radna grupa čija je zadaća završiti sve ranije dogovore između ove dvije stranke do kraja ožujka, a koji nisu do sada realizirani.

Čović je nakon sastanka rekao je da je “crvena linija rješavanje ključnih pitanja lipanj” i da će se već sljedeći tjedan javnosti ponuditi rješenja, te da je novu Federalnu vladu moguće riješiti do ožujka mjeseca, a Izborni zakon do travnja.

“Sva tri pitanja planiramo riješiti do kraja lipnja ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti kandidatski status za članstvo u EU. To bi nam olakšalo i priču o cjepivima. Optimističan sam i već sljedeći tjedan ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo završiti do kraja travnja. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku kako bi izašli iz zatvorenog kruga kada je riječ o BiH”, kazao je Čović, obraćajući se medijima.

“Kada govorima o izmjenama Izbornog zakona, primarno će biti oko izbora člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda, a onda su tu i tehnička pitanja. Ovo sada je primarno razgovor SDA i HDZ-a, a onda u nekom trenutku uključit će se i ostali predstavnici”, rekao je Čović.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović nakon sastanka je potvrdio da su formirane tri radne grupe od kojih će se svaka baviti određenim pitanjima. Jedna bi do kraja ožujka trebalo završiti realizaciju svih, ranije dogovorenih pitanja između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH, a koja nikada nisu završena.

“Bit će formirana radna grupa i do kraja ožujka treba biti završeno sve što je s pitanjem FBiH. Druga grupa će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujem da se definira model do kraja travnja. Treća grupa će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK i to bi trebali završiti u roku i napraviti pomak do kraja godine”, rekao je predsjednik SDA.

Kao što je rekao i Čović, i Izetbegović je rekao da očekuje da će se do kraja travnja definirati i model izmjene Izbornog zakona.

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.