SASTANAK BRDO BRIJUNI Kosovo nije pristalo na zajedničku izjavu, Komšić za Dodika kaže da se “primitivno uključivao u raspravu”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Suština procesa Brdo-Brijuni je da zemlje regije povuče brže prema Europskoj uniji”, kazao je u izjavi za Fenu član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je prisustvovao današnjem sastanku lidera ovog procesa u Brdu kod Kranja, u Sloveniji. Komšić ističe da se u svom izlaganju fokusirao na ono što Europa traži od BiH, a to je ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije.

”To je ono što BiH treba, što ona treba da obavi, a taj novi, nazovimo ga uvjetno, geopolitički pristup regiji zapadnog Balkana treba iskoristiti na način da zemlje EU na nas gledaju kao na svoj geopolitički interes, a ne samo da nas promatraju kroz ono formalno, ponekad birokratsko, ispunjavanje zadataka koji se postavljaju u Bruxellesu”, kazao je.

Komšić tvrdi da je cijeli sastanak u jednom trenutku ”pošao u pogrešnom pravcu”, uz na trenutke ”mučnu i neugodnu raspravu” između predsjednika Kosova i Srbije, ”a naravno, tu se uključivao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Miorad Dodik, na svoj standardno primitivan način”. ”Ništa novo za nas, ali možda je za ove ljude bilo novo. Tako da se sastanak završio u jednoj atmosferi da Kosovo nije pristalo na tekst zajedničke izjave, što je loša stvar u cijeloj priči, jer mislim da je uloga i Slovenije i Hrvatske trebala biti iskorištena kao ‘odvjetnika zapadnog Balkana u Bruxellesu”’, zaključio je Komšić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, nakon plenarne sjednice, naveo da je najvažnije da postoji konsenzus da se cijela regija nalazi na europskom putu i da treba zajednički da se na tome radi.

Ukazao je da bilo i puno stvari oko kojih nisu bili suglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, je pitanje promjene granica oko čega nije bilo suglasnosti. Kako je objasnio, u regiji pojedini na dva različita načina tumače mijenjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se mijenjaju van pravila koja su ustanovili.

”Srbija se uvijek zalagala za nemijenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno tijelo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sustavu ‘jednom može promjena, sutra ne može”’ rekao je Vučić.

”Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni”, dodao je Vučić. Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji. Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika. ”Ali na to smo navikli. Prije svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo”, zaključio je Vučić.

Inače, kako je priopćeno iz Ureda Predsjedništva BiH, na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojom se potvrđuje predanost Brdo – Brijuni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promoviranju europske perspektive Zapadnog Balkana. Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Europe, rečeno je na susretu.

Od proteklog sastanka lidera Brdo – Brijuni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne učinke na ekonomiju i društveni i socijalni sustav zemalja sudionica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prigoda za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije.

Pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana EU za Zapadni Balkan u listopadu 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju.

Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Europe, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Zaključeno je da proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzаti i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU.

Pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Summit EU – Zapadni Balkan tijekom svog predsjedavanja Vijećem Europske unije, te namjera da uključi zemlje Zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Europe, koja je počela 9. svibnja 2021. godine, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.