Rudari završili prosvjed ispred zgrade Valde FBiH, ali prosvjede nastavljaju u rudnicima – ne odustaju od zahtjeva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rudari sedam rudnika u sastavu Koncerna EPBiH – Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica, završili su prosvjed ispred zgrade federalne vlade, a ne borbe za svoja prava. Najavili su prosvjede ispred rudnika, a proizvodnja u rudnicima se obustavlja do ispunjenja svih njihovih zahtjeva.

“Rudari pregovarati neće”, poručili su još jednom prije polaska kućama premijeru Fadilu Novaliću i njegovoj Vladi. Rukovodstvo Sindikata radnika rudnika obavijestilo je rudare da njihovi zahtjevi nisu ispunjeni te da slijedi radnički neposluh.

“Nismo dobili dostojan odgovor i naši zahtjevi nisu ispunjeni. Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika BiH podržava. Nema proizvodnje ugljena u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usuglasimo sa svim našim zahtjevima”, rekao je predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić.

Rudari traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima, kontrola načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja, stavljanje van snage odluke o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku, poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, potpunu realizaciju Sporazuma od 19. svibnja 2021. godine te smjenu Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu Koncerna i utvrđivanje minimalne plaće u visini od 1.000 KM.

Nakon što su u utorak odbili razgovor s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, a zatim i ponoćni poziv na sastanak premijera Fadila Novalića, rudari su i u srijedu odbili sve pozive na pregovore.

Zbog prosvjeda rudara i obustavljanja proizvodnje u svih sedam rudnika Koncerna, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija naveo je da je ugrožena proizvodnja električne energije u BiH te da je najgore stanje u Termoelektrani Tuzla.

Međutim, kako javlja Žurnal, Andelija je “zaboravio” kazati da upravo za potrebe Termoelektrane Tuzla nabavljaju 620 tisuća tona uglja koje će EFT Rudniku i termoelektrani Stanari platiti više od 41 milijun KM.

 

/Republikainfo.com/

Share.

Comments are closed.