UPOZORENJE SANKCIJAMA Várhelyi je donio poruku iz EU-a – Upitna 1,5 milijarda eura investicija ako RS ne odblokira institucije – Dodik kaže: Prvo ukidanje Inzkovog zakona

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Johann Sattler, šef Izaslanstva EU-a i specijalni predstavnik EU u BiH i Oliver Várhelyi, europski povjerenik za proširenje, organizirali su u srijedu uvečer sastanak u Sattlerovoj rezidenciji sa predsjednicima tri vladajuće stranke u BiH – Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i drugim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Várhelyi je ranije u srijedu u Sarajevu i Banja Luci održao niz sastanaka s političkim liderima, tročlanim Predsjedništvim BiH, Šefikom Džaferovićem, Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, predstavnicima institucija BiH ali i oporbe.

Teme sastanaka su vrlo jasne – pitanje blokada institucija BiH koju provode parlamentarne stranke iz bh. entiteta Republika Srpska te najavljeno povlačenje suglasnosti RS-a iz odluka o Oružanim snagama BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Na konferenciji za medije koje je održao Várhelyi danas (srijeda, 24. studenoga), on je naglasio vrlo jasnu i kredibilnu europsku perspektivu BiH.

“U tom kontekstu poduzeti su važni koraci, uključujući i realizaciju 14 prioriteta mišljenja Europske komisije i rada u pravcu osiguranja kandidatskog statusa. Glavna poruka političkim liderima je da se posvete političkom dijalogu i zaživljavanju europske agende u BiH. Tek tada ova zemlja može ostvarivati sve pogodnosti iz programa i fondova EU, uključujući i europski investicijski paket, koji je temljeni paket pomoći EU s ciljem podrške oporavaka od pandemije Covid 19”, kazao je.

Upitno 1,5 milijarda eura investicija – koridor 5C, trasa Sarajevo-Podgorica, plinovod BiH-Hrvatska…

Međutim, vrijedan europski investicijski paket ima i svoj uvijet, a to su stabilne i funkcionalne institucije za koju je, kako je kazao, potrebno hitno djelovanje.

“Dat ću neke primjere. U oblasti prijevoza, tu govorim o koridoru 5C koji ne podrazumijeva samo autoput već i željeznički promet, potom deminiranje rijeke Save, osiguranje putne konekcije na relaciji Sarajevo – Podgorica, zatim plinska interkonekcija između BiH i Hrvatske. Ovaj plan predstavlja značajnu šansu za BiH. Da bi se u cjelosti uživale sve pogodnosti koje dolaze kroz ovu vrste pomoći potrebno je da imamo hitne mjere koje bi se poduzimale. Drugim riječima, potrebno nam je da imamo funkcionalne institucije na razini BiH. Još uvijek se čeka na određene odluke koje će osigurati značajne investicije. U suportnom prijeti opasnost da ove insfrastrukturne investicije budu izgubljena šansa, govorimo o gotovo 1 i pol milijadru eura infrastrukturnih ulaganja”, rekao je Várhelyi.

On je bh političkim liderima poručio kako je “potrebno da sa svoje strane iskoriste ovu postujeću ponudu EU u smislu političke i financijske podrške”.

“Potrebno nam je za to da imamo konstruktivan dijalog. Bilo kakav bojkot ili blokade s bilo koje strane su neprihvatljive”, naglasio je, dodajući da od političkih lidera očekuje da vrate provedbu reforme koje su zacrtane u 14 ključnih prioriteta, vladavine prava, pravosuđa, ali i ustavnih i izbornih reformi.

“Najbitnije je da imamo funkcionalne institucije na razini BiH. Povlačenje entiteta Republika Srpska, povlačenja rada iz institucija, samo još dalje udaljava BiH od pravne stečevine EU, obustavlja njen europski put, a to će imati negativne posljedice za građane”, zaključio je Várhelyi.

Dodik ustrajan: Vraćaju se u institucije kad se ukine ‘Inzkov zakon’

No, srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je danas ponovio da je Republika Srpska spremna nastaviti rad u zajedničkim institucijama BiH, ako se povuče nametnuti tzv. Inzkov zakon. Podjsetimo, upravo je Dodik bio inicijator sporazuma s oporbenim strankama o blokadi državnih institucija od strane izabranih dužnosnika iz RS-a.

“Komesar za proširenje EU Oliver Várhelyi očekuje da funkcioniraju zajedničke institucije, dakle upravo oni organi za koje je Srpska rekla da ne želi raditi u njima dok se ne povuče nametnuti zakon Valentina Inzka. Nakon što se povuče taj nametnuti zakon, pristajemo razgovarati o daljnjem radu”, rekao je nakon sastanka Dužnosnika RS-a s Várhelyijem.

On je, između ostaloga, ponovio i poznato stajalište o državnoj imovini, naglasivši da ista pripada entitetima.

“Mi smatramo da je to pitanje riješeno Daytonskim sporazumom. A Ustavni sud je vanustavno poništio to pravo. Naš prijedlog je da dođe do sporazuma Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i da imovina pripada entitetima i Brčko distriktu. To može biti potvrđeno u PS BiH”, rekao je Dodik.

/Republikainfo.com/

 

Share.

Comments are closed.